Festival u Brčkom
0

"Balon od kamena - moja sjećanja" oduševio publiku

SRNA
Predstavu "Balon od kamena - moja sjećanja", po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Filipa Grinvalda, koja je izvedena u Domu kulture u Brčkom publika je ispratila burnim aplauzom.

Predstavu je sinoć na 26. susretima pozorišta BiH u Brčkom izveo glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta iz Sarajeva Gradimir Gojer rekao je na okruglom stolu nakon izvođenja predstave  da je riječ o lucidno režiranoj predstavi "u kojoj je glumica Nikolina Đorđević postavila visok nivo umjetničke kreacije".

Radmila Smiljanić rekla je da je tekst ima univerzalno značenje i da nije potrebno da se živi na balkanskom prostoru da bi se shvatio.

"Tekst je nastao kao moja duboka potreba da se osvrnem na ono što je bilo moje, odnosno svih nas, da bi poslije svega ostalo samo u sjećanjima", dodala je Smiljanićeva.

Na okruglom stolu mnogo pohvala za ulogu babe, čiji je lik bio veoma zapažen, dobila je mlada glumica Nataša Ivančević.

Pozorišni kritičar iz Banjaluke Aleksandar Grandić, izražavajući divljenje postignutim umjetničkim dometom glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske, rekao je da "ova predstava, u kojoj je predočena ljepota sjećanja, nosi mali zalog ljubavi".
Sinoćnjem izvođenju dramskog prvenca Smiljanićeve "Balon od kamena - moja sjećanja", prethodilo je jednočasovno druženje kulturnih radnika, novinara i ljubitelja knjige i pozorišta sa poznatim režiserom Georgijem Parom koji se, između ostalog, prisjećao i  svojih angažmana u pozorišnim kućama u Tuzli i u Mostaru,kao i nezaboravniih druženja sa Ismetom Mujezinovićem, Dervišom Sušićem, Skenderom Kulenovićem.

Govoreći o bogatom stavaralačkom opusu Georgija Para, Gradimir Gojer je istakao da su pod uticajima njegovih estetskih kriterijuma u bivšoj SFRJ stasale generacije izvanrednih režisera.