Kultura
0

BalkanErosi napunili BNP Zenica i oduševili sugrađane

Klix.ba
Sinoć, u izvanrednoj atmosferi prepune velike sale Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Haris Abdagich & BalkanEros održali su koncert za pamćenje.

Zajedno sa svojim gostima - Almom Abdagić, Dunjom Fazlić, Faketom Salihbegović-Avdagić i vokalnom grupom Bel Canto - BalkanErosi su publiku proveli kroz svoj osebujni repertoar, od talijanskih kancona preko romske i američke tradicionalne muzike do svojih stilski raznolikih autorskih pjesama.

Sinoć je Zenica uz BalkanErose na najljepši mogući način proslavila buđenje proljeća i u doslovnom i u figurativnom smislu, jer je ovaj koncert upriličen u sklopu tradicionalne, osamnaeste po redu, manifestacije Zeničko proljeće.

Neobičnu muzičku priču BalkanErosa upotpunila su i začinila dva nova člana, klarinetista i saksofonista Emir Huseinagić i multi instrumentalista (klavijaturista, harmonikaš, trubač) Mirza Huseinagić.

"Uživam u saradnji s BalkanErosima, jer širina njihovog izraza i raznolikost repertoara i meni ostavljaju dovoljno prostora za moj lični muzički izraz. Koncert u BNP Zenica bio je moj premijerni nastup sa ovom ekipom i ako mogu suditi po ovom prvom iskustvu unaprijed se veselim narednim koncertima", izjavio je za naš portal Emir Huseinagić, novi član benda BalkanEros.

Za koncert BalkanErosa u BNP Zenica, koji je ujedno bio i službena najava njihove ulično-klupske turneje ULICAMAMO, doslovno se tražila karta više, a svojim sugrađanima BalkanErosi su se odužili na najbolji mogući način.

Sound koncerta, koji je i snimljen, radio je Erik Bajramović, uposlenik renomirane produkcijske kuće Gramofon. Snimljen je i video, tako da će uskoro na tržištu biti dostupan live album, kao i DVD ovog muzičkog hepeninga.

"Za mene je sinoćnji koncert bio naročito emotivan, jer sam nastupio na istoj sceni na kojoj je moj rahmetli otac, Nakib Abdagić Kiban, proveo posljednju dekadu svog života i umjetničkog rada. Osim toga, uz ostale drage goste, na stejdžu mi se pridružila i moja sestra Alma pa sam se osjećao baš onako porodično-domaćinski. Sretan sam jer sam, nakon deset godina provedenih u Zenici, sinoć više nego ikad osjetio istinsku pripadnost tom gradu", rekao je osnivač benda BalkanEros, Haris Abdagić.