Kultura
1

"Balkan Dance Project – volume 1" na sceni SARTR-a

Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra će u nedjelju, 6. marta imati priliku pogledati plesni performans pod nazivom "Balkan Dance Project – Volume 1".

Ovaj koreografski diptih Aleksandra Ilića (Srbija) i Igora Kirova (Makedonija) na sceni SARTR-a gostuje u sklopu Festivala Sarajevska zima 2016.

Balkan Dance Project

Koreografski Diptih dvojice autora nastao je u okviru Međunarodnog plesnog projekta koji udružuje mlade, talentovane koreografe i igrače iz tri države (Slovenija, Makedonija, Srbija), kako bi svako od njih, na sopstveni način, stilom i emocijom izrazio etiku i estetiku univerzalnog poimanja suštine i tradicije balkanskog poluostrva.

Cijena ulaznice je 10 KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere. Rezervacije se mogu obaviti pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke u inboks.

Cilj Balkan Dance projecta je da udruži mlade stvaraoce različitih država zajedničkog kulturnog naslijeđa, kako bi kroz saradnju i stvaralački dijalog doprinjeli širenju novih tokova današnje kulture i umjetnosti. Pokrenuti idejom pod nazivom Balkan Dance Project oni su svako prema svom afinitetu, shvatanju i emocijama naslikali portret vremena sadašnjeg proizašlog iz vremena prošlog anticipirajući vrijeme buduće, kao zbir tri suštinska činioca opstanka na zemlji.

Umjetničko djelo je poziv na avanturu duha, na traganje za istinom, za odgovorima da bi se dosegla tajna ljepote. Po estetici arhajske Grčke koljevke balkanske i svesvjetske kulture je Dobrota je Ljepota. Umjetničku suštinu ispisuju maštom koreografi i dočaravaju tijelom igrača što je artefakt balkanskog naslijeđa nastalog na krucijalnoj ideji ovog projekta.

"Reminiscencija" - Aleksandar Ilić

Gustav von Aschenbach polažući svoje posljednje dane na žrtvenik života služi bolni obred čežnje za mladošću i ljepotom. Prinoseći sebe kao žrtvu u čast vječnosti slavi život sa svim njegovim neuhvatljivim ćudima i neobjašnjivom zagonetkom postanjem surovom istinom Život je jedan jedini...

Ova koreografija je kratka, tajanstvena, čudesna fuga smrti i mladosti, reminiscencija čuvene novele Tomasa Mana "Smrt u Veneciji". Zvuk koji prati izvođenje je eho zričaka pretopljen u zvuk posmrtih zvona daleke neke potopljene katedrale.

"Priče" - Igor Kirov

Četiri iste igračice (Miona Petrović, Mojca Majcen, Adrijana Dančevska i Katarina Stojković) iscrtavaju potresnu sudbinu usamljenih žena, koja je osmišljena originalnom i višeslojnom koreografijom dostižući univerzalnost. Muzički predložak je kolaž makedonskih narodnih pjesama.

"O svom djelu ne želim da govorim, više volim da dozvolim publici da sama uđe u moj svijet i stvara sopstveno mišljenje o predstavi. Njihovo osećanje će ih uzdići do moje vizije i onoga što sam želio da ostvarim u predstavi. Nove vizije i novi događaji biće izraženi kroz igru četiri žene koje su pune emocija i energije. Svaka od njih ima svoju tajnu suštinu koju će izraziti na sopstveni poseban način" - Igor Kirov