Kultura
1

Balet za djecu "Mali maslačak" u Sarajevu

Klix.ba
Nastojeći obogatiti muzičko-scenski segment Javne ustanove Centar za kulturu "Sarajevo" će u srijedu, 7. maja, u 12 sati upriličiti dječiju baletsku predstavu "Mali maslačak", kompozitora Josefa Bayera i J. Straussa.

Razlog pokretanja ovog velikog projekta je približiti djeci baletsku umjetnost,koja spada među najzahtjevnije i najsloženije umjetnosti. Projekat je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od tri do pet godina i učenicima osnovnih škola od I do III razreda. Nažalost, ova umjetnost je nedovoljno zastupljena u vaspitno-odgojnim programima vrtića i osnovnih škola Kantona Sarajevo, pa i šire. Stoga smatramo da će ovaj projekat imati izuzetno pozitivan odziv kod djece predškolskog i školskog uzrasta, ističu iz Centra za kulturu "Sarajevo".

Kao i ostale grane umjetnosti, balet je nezamjenjivo sredstvo estetskog odgoja,čiji je cilj razvijati osjećaj i smisao za lijepo, postavljajući temelje muzičkog ukusa. Cilj projekta je razvijanje estetske kulture mladih kroz aktivnosti koje nisu ostvarive u okviru redovnog nastavnog procesa. Očekivani rezultati su približavanje ove umjetnosti, koja je izuzetno cijenjena u svijetu, našim mladim gledaocima, te usmjeravanje mladih na estetske doživljaje i poticaje za razvoj stvaralačkih osobina.

Realizaciju projekta organizuje i provodi JU Centar za kulturu "Sarajevo", a želja im je da ovaj projekat dugo živi na sceni Centra, te da obiđe gradove BiH,ali i pronađe put za promociju mladih baletskih umjetnika.

Pokrovitelj predstave je Općina Centar Sarajevo, a ona će biti izvedena u sklopu obilježavanja Dana Općine za JU Djeca Sarajeva i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo.

U predstavi učestvuju učenici OMŠ "Mladen Pozajić", pod umjetničkim rukovodstvom Brižite Karabašić.