Kultura
0

Balet "Pepeljuga" prva ovogodišnja premijera

FENA
Prva premijerna izvedba Narodnog pozorišta Sarajevo u ovoj će godini pripasti ansamblu Baleta koji će 20. marta izvesti verziju baletnog komada "Pepeljuga" gosta iz Rusije, uglednog koreografa Vasilija Medvedeva.

Sarajevska će publika tako moći uživati u čaroliji klasičnog baleta rađenog u koreografiji Medvedeva, a prema muzici Johana Štrausa mlađeg, najavljeno je iz Pres-službe NP Sarajevo.

Kako je odlučio Umjetnički savjet i Upravni odbor Narodnog pozorišta, drugi projekt Baleta odnosit će se na koreografiju gosta iz Holandije Keitha Derricka Randolpha.

Riječ je o projektu kojim umjetnička direktorica Baleta Edina Papo namjerava iskazati sklonost sarajevskog ansambla prema modernom koreografskom iskazu.

Pored toga, Balet će u ovoj godini na repertoaru imati i klasične balete "Labudovo jezero", "Giselle", "La fille mal Gardee", "Les Sylphides-Paquita" i "Katarina, bosanska kraljica" te neoklasične baletne naslove "Izložba slika", "Appassionato", "Of Of-Rahmanjinov", "Palčica" te "Pulcinella".

Na repertoaru Opere NP Sarajevo bit će tri velika premijerna naslova. Tako će biti izvedena Bizeova "Karmen" koju će dirigentski osmisliti Tomislav Fačini, dok će Verdijevu "Traviatu" Opera realizirati s Centralnoevropskim opernim asocijacijama u klasičnom koprodukcijskom smislu.

Treći projekt realizirat će se u koprodukciji sa Sarajevskom filharmonijom. Riječ je o Mocartovom "Rekvijemu", koji će sarajevska publika premijerno poslušati 1. novembra.

Uz reprizni repertoar Opere planira se i izvođenje koncerta solista i Hora Opere NP, kojim će dirigirati Samra Bučan i Dario Vučić.

Prve ovogodišnje premijere u Drami NP pripast će djelima Nikolaja Erdmana "Samoubojica" i Dubravka Jelačića Bužimskog "Ponoćna igra". Poznati Erdmanov tekst, kojim će ansambl Drame nastaviti liniju istraživanja fenomena i razvojnica komičkog, farsičnog i grotesknog teatra, režirat će poznati njemačko-slovenski režiser Eduard Miler.

U namjeri da se ožive i alternativni prostori Narodnog pozorišta na maloj će sceni Plavog salona direktor NP Gradimir Gojer postaviti kamernu predstavu prema tekstu savremenog hrvatskog pisca Dubravka Jelačića Bužimskog. Ova predstava rastvara fenomen teatra i književnosti na scenski intrigantan način, kroz dijalog glumca i glumice u pripremi jedne predstave.

Repertoarsku cjelinu upotpunit će i buduća inscenacija "Životinjske farme" Džordža Orvela, koju će na pozornicu, u vlastitoj adaptaciji, postaviti mlada Selma Spahić.

Pravi teatarski hit trebala bi biti i predstava "Omer i Merima", nova verzija ovog poznatog motiva, koju potpisuje Ferid Sokolović, a na scenu će je postaviti Sulejman Kupusović.

Drama NP će se vratiti i Šekspiru te je planirano da režiser Dino Mustafić radi "Kralja Lira" ili jednu od Šekspirovih tragedija.

U premijerni repertoar Drame uvrštena su i djela domaćih pisaca Nermine Kurspahić i Zlatka Hadžidedića, koja bi trebala biti realizirana koncem teatarske i početkom naredne godine.

Na repertoaru Drame će biti i niz repriznih predstava.

Gojer je povodom verifikacije ovogodišnjih repertoarnih planova ansambala Narodnog pozorišta naglasio da će svi prostori ovog pozorišta biti maksimalno angažirani, da će domaćem kadru biti posvećena posebna pozornost u realizaciji repertoara, a da će se pozornica NP "otvarati samo i isključivo prema provjerenim sadržinama i u književnom i u muzičkom smislu te prema onim majstorima scenskog iskaza koji su se već potvrdili svojim stvaralačkim djelom".