Kultura
1

"Balade i sonate" pijaniste Bartolomeja Stankovića u Sarajevu

FENA
Bartolomej Stanković
Bartolomej Stanković
U sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Sarajevu sutra će u Domu Oružanih snaga biti upriličen koncert "Balade i sonate" pijaniste Bartolomeja Stankovića.

Bartolomej Stanković iza sebe broji čitav niz koncerata održanih u BiH i inozemstvu. Nakon studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi svjetski priznate profesorice Pavice Gvozdić, te specijalističkog studija na Steinway Society akademiji u Veroni kod pijaniste Federica Gianella, odlučuje živjeti i raditi u domovini BiH, suprotno trendovima odlaska mladih iz BiH.

Poseban akcent njegovog rada su edukativne radionice kao što je "Klavir - kroz historiju i građu" koja će uskoro biti predstavljena i sarajevskoj publici u Domu Oružanih snaga.

Posebnost koncerta "Balade i sonate" uz izvedbu djela Mozarta, Chopina, Liszta, Prokofieva i Blagoja Berse, je i izvedba klavirske sonate bh. kompozitora Asima Horozića koja u sebi nosi poseban šarm i poletnost mladalačkog kompozitorovog stila.

Pokrovitelji koncerta su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo odbrane BiH, Općina Centar i BH Radio1, saopćili su organizatori.