Kultura
727

Bajkoviti Zemaljski muzej pun posjetilaca: Stari, mladi i djeca oduševljeni postavkama

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon tri godine tame i muka, Zemaljski muzej je oživio poput nekog čarobnog mjesta iz bajke. Svjedok naše historije i tradicije prepun je posjetilaca čija dob varira od 0 do plus 80 godina.

Na ulazu vas dočekaju ozarena lica radnika koji su sretni što konačno mogu podijeliti vrijednost ove institucije sa svima osobama željenim znanja i onim radoznalim koje žele vidjeti kako se nekada živjelo u BiH. Kustosica Lebiba Džeko, načelnica Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, kazala je kako je oduševljena što konačno može raditi svoj posao onako kako to priliči i nada se da slijede bolji dani.

"Ovdje imamo stalnu izložbenu postavku 'Život i kultura gradskog stanovništva u 19. stoljeću'. Postavka je tu od nastanka ovog paviljona jer je koncipirana tako da su autentične sobe iz svih dijelova BiH prenesene u naš Muzej i prema njima se izgradio projekat gornjeg sprata. U njoj je predstavljena kultura stanovanja i življenja bogatog gradskog stanovništva u BiH", rekla nam je kustosica Džeko.

"Sobe" su iz cijele BiH i pokazuju da se u svim krajevima živjelo slično, te da su bogati, srednja klasa i siromašni također imali sličan način života u prošlosti. Posjetioci budu oduševljeni, a oni koji su sa ovih prostora, dožive emotivno ovu izložbu.

"Pošto je ovo dio kulture življenja ovdašnjeg stanovništva svako ma neku uspomenu koja ga veže za našu izložbe. Svako se sjeća da je njegova nana imala takav predmet ili nečiji roditelji. Nane i dede dovode djecu pa im pričaju kako je to nekada bilo i čemu su služili predmeti. Ljudi su emotivno vezani", kazala je Džeko.

I ona je emotivno vezana i za postavku, zidove, stubove i stepenice svakog objekta Zemaljskog muzeja jer u njemu radi skoro 20 godina. Protekle tri godine su joj bile posebno teške, kao i svim radnicima Muzeja. Ističu da im je tišina bila najgora. Bilo je dana kada je bilo izuzetno hladno jer nije bilo grijanja i struje, ali gora im je bila hladnoća praznih prostorija.

"Ne moram uopće naglašavati da smo stvarno zadovoljni. Zadovoljni smo odazivom građana i podrškom koju sa nam dali i tokom akcije #Jasammuzej i nakon otvorenja. Dolaze u neprekidnom nizu. To doživljavam kao veliku podršku. Nadam se vremenima kada će uslovi za rad biti normalni i ubijeđena sam da nam se situacija od ranije više nikada neće ponoviti", kazala je Džeko.

I zaista, nema kutka u objektima ili Botaničkoj bašti da u njoj nema živog bića. Djeca radoznala zapitkuju svoje roditelje ili nane i dede, stranci pomno posmatraju sve detalje, a kustosi veselo objašnjavaju o kakvim predmetima je riječ. U koji god dio Muzeja da uđete, kao da ste se vratili daleko u historiju ili ste prošli šumama, zaplovili rijekama ili počeli borbu. U postavkama se nalaze različite stvari, od kostiju mamuta, preko endemskih biljaka, do predmeta koji su koristili u dalekoj historiji i Sarajevske hagade.

Muzej radi od utorka do petka od 10 do 19 sati, a vikendom od 10 do 14 sati.