Kultura
0

Bajke za djecu i odrasle u SARTR-u

FENA
Centar Andre Malraux priredit će u subotu, 29. oktobra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR događaj za djecu i odrasle posvećen dobrim vješticama.

Događaj pod nazivom "Bajke za djecu i odrasle" ima za cilj promoviranje dječije literature uz bogat zabavni i kreativni program - radionice, modnu reviju, čitanje bajki i projekcije crtanih filmova, saopćeno je iz Centra Andre Malraux.

Bajke su dio kulturne baštine svih naroda svijeta i podstiču kreativnost i maštu. U vrijeme kada su internet, video igrice i televizija glavne razonode mlađih generacija, čitanju se posvećuje sve manje vremena.

Događaj "Bajke za djecu i odrasle" inspiriran je engleskim i francuskim slikovnicama "Vještica Winnie" i "Kongres vještica", koje će na otvaranju čitati ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey, Claudia Carceroni de Carvalho iz Francuske ambasade u BiH i muzička urednica na Radio Sarajevu Amra Toska.

U projekt su uključene brojne sarajevske međunarodne i državne škole, a predviđen je bogat kreativni i zabavni program - radionice pravljenja vještičijeg nakita, vještičijih metlica i šešira, crtanje, bojenje, projekcije crtanih filmova i modna revija dizajnerice Ljiljane Majkić koja će predstaviti kolekciju za proljeće/ljeto 2012 "Once Upon a Time".