Kultura
13

"Ay, Carmela" u petak na sceni SARTR-a

Klix.ba
U petak, 19. oktobra 2012. godine, s početkom u 20 sati, sarajevska publika će na sceni Sarajevskog ratnog teatra moći pogledati predstavu "Ay, Carmela" .

"Ay, Carmela" je najuspješnija predstava Sarajevskog ratnog teatra i do sada je imala preko 200 izvođenja i oko 80 gostovanja u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama diljem Evrope. Ulaznice za ovu predstavu se mogu kupiti na blagajni Sarajevskog ratnog teatra po cijeni od 5KM, uz mogućnost popusta za penzionere/penzionerke, student e/studentice i učenike/učenice srednjih i osnovnih škola.

Pišući dramski tekst "Ay, Carmela", Jose Sanchis Sinisterra vjerovatno nije ni slutio koliko će zanimanje u široj teatarskoj javnosti on izazvati. "Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati.

Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti. Predstava "Ay, Carmela" je na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti.

U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Predstava je bila uvrštena u program slijedećih festivala: Međunarodni festival malih scena, Rijeka; Mlad otvoren teater MOT, Skopje; 35. MESS Sarajevo; Festival pozorišta "Slavija 2002"; Dani Sarajeva u Beču, a od nagrada izdvajamo "Zlatni lovor vijenac" Draganu Jovičiću i nagradu "Reihan Demirdžić", za najbolju mladu glumicu Selmi Alispahić na 35. Festivalu MESS.