Kultura
9

"Ay, Carmela" nakon dugo vremena ponovo na sceni SARTR-a

FENA
Na zahtjev publike, nakon dugo vremena, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR ponovo se igra predstava "Ay, Carmela", u ponedjeljak, 11. novembra, s početkom u 20 sati.

Na istoj sceni publika će imati priliku pogledati i predstavu "Bio je lijep i sunčan dan" i to u dva termina, u utorak u 20 sati i srijedu u 19 sati.

"Za predstavu u srijedu obezbijedili smo titlove na engleskom jeziku. Ulaznice se mogu rezervirati putem telefona 033/664-070 i našeg Facebook pagea. Određeni broj ulaznica bit će i u slobodnoj prodaji", navode iz SARTR-a.

"Ay, Carmela" je najuspješnija predstava Sarajevskog ratnog teatra i dosad je imala 206 izvođenja i oko 80 gostovanja u BiH, ali i širom Evrope.

Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti. Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra je od 1999. godine.

U predstavi igraju Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan…" je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine.

Nastala je po knjizi "2. Maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan", koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta "Modul memorije", a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine. Knjiga je, zapravo, kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade, koji se smatra prvim od 1.395 dana opsade grada Sarajeva.

Režiju predstave "Bio je lijep i sunčan dan…" potpisuje Tanja Miletić-Oručević, a u predstavi igraju Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance”.

Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan…" održana je 17. maja, čime je Sarajevski ratni teatar obilježio datum i godišnjicu utemeljenja 1992. godine.