Kultura
0

Austrijska ambasada u BiH organizira izložbu "Susreti kultura"

FENA
Galerija Novi Hram (Foto. Arhiv/Klix.ba)
Galerija Novi Hram (Foto. Arhiv/Klix.ba)
"Susreti kultura" naziv je izložbe fotografija koja će danas biti otvorena u sarajevskoj galeriji Novi hram.

Izložbu organizira Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, koja u najavi izložbe navodi da je dijalog među kulturama posljednjih godina prioritet austrijske vanjske kulturne politike.

U cilju dodatnog ojačavanja tog koncept, osnovana je radna grupa nazvana "Dijalog kultura" pri Saveznom ministarstvu za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije, kako bi se izgradilo povjerenje i mir, da se prevladaju predrasude i stereotipi te ojačaju demokracija, vladavina prava i ljudska prava.

Radna grupa ostvaruje stalnu saradnju s civilnim društvom, koje se sastoji od organizacija i pojedinaca koji ulažu trud u promicanje i unapređenje dijaloga kao nezamjenjivog koncepta.

Foto konkurs "Susreti kultura" opisuje posljednju inicijativu radne grupe i cilj mu je "uhvatiti" dojmove, susrete i iskustva u području dijaloga u obliku fotografija.

Projekt također služi kao pokušaj da se ilustriraju mnogi aspekti dijaloga, kao i različitost u mišljenju, interpretaciji i razumijevanju fotografa u odnosu na temu koja se predstavlja.

Središnji aspekt je putovanje, ono predstavlja obavezan alat za približavanje različitim kulturama i njihovo istraživanje, navode iz Ambasade Republike Austrije u BiH.