Kultura
253

Austrijska ambasada podržala Muzej ratnog djetinjstva

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH predstavljena je saradnja Austrijske ambasade u BiH i Muzeja ratnog djetinjstva, a o saradnji su govorili ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer i osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Austrijska ambasada podržala je Muzej ratnog djetinjstva kupovinom televizora i izradom postamenata koji će biti korišteni u okviru stalne postavke čije je otvaranje planirano za decembar u ulici Logavina.

Ambasador Pammer je potcrtao značaj Muzeja ratnog djetinjstva rekavši: "Zahvaljujem se Muzeju ratnog djetinjstva što doprinosi promociji mira u vremenu kada mnoga djeca u svijetu ponovo proživljavaju iskustvo odrastanja u ratu. Austrijska ambasada prepoznala je značaj ovog projekta, i podržat će još nekoliko projekata u okviru obilježavanja bilateralne saradnje dvije zemlje".

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović zahvalio se Austrijskoj ambasadi i ambasadoru što su podržali osnivanje ovog svjetski jedinstvenog muzeja.

"Osim Američke ambasade, Austrijska ambasada jedina je dosad direktno podržala Muzej ratnog djetinjstva i na tome smo zahvalni. Veliki broj naših učesnika živi upravo u Austriji, a tamo je objavljena i knjiga 'Djetinjstvo u ratu'. Tako je ovaj projekat vezan za Austriju od samog početka i nadam se da ćemo uskoro gostovati tamo sa našom izložbom“, rekao je Halilović, koji je također predstavio i 3D model budućeg Muzeja.

Saopćeno je i da je Muzej ratnog djetinjstva otvorio istraživačke ćelije u Mostaru, Cazinu, Banjoj Luci i Lukavcu, te da svakodnevno dobija eksponate iz ovih regija, čime kolekcija budućeg muzeja postaje reprezentativna za cijelu BiH.

Muzej ratnog djetinjstva, koji je u prethodnom mjesecu predstavljen na nekoliko američkih i kanadskih univerziteta, te na velikoj muzejskoj konferenciji u Glasgowu, u organizaciji Britanske muzejske asocijacije, bit će otvoren u decembru na Logavinoj ulici u Sarajevu.

U iščekivanju otvaranja, Muzej ratnog djetinjstva već je prodao blizu 300 doživotnih ulaznica. Svoju doživotnu ulaznicu možete rezervisati ovdje.