Kultura
0

Atiq Rahimi dobitnik Goncourtove nagrade

FENA
Francusko-afganistanski pisac, Atiq Rahimi, dobitnik je prestižne francuske književne nagrade Goncourt, koja je u ponedjeljak dodijeljena u Parizu.

Njegov roman, ''Syngue sabour: kamen strpljenja'', u formi ispovijesti afganistanske žene, dobio je većinu glasova žirija, sedam prema tri glasa, koja su otišla romanu Michel Le Bris, ''Ljepota svijeta''.

Četrdesetšestogodišnji Rahimi, pisac i sineasta, ima duplo, francusko i afganistansko državljanstvo. Ovo mu je četvrti roman, prvi na francuskom jeziku.

''Francuski jezik mi je dao slobodu da pišem o stvarima koje su inače tabu u Afganistanu'', izjavio je pisac nakon što je proglašen ovogodišnjim laureatom, javio je Tanjug.

Naslov romana, ''Syngue sabour'', označava čudotvorni kamen kome, prema afganistanskoj tradiciji, ljudi povjeravaju svoje nevolje. Ovdje je upotrebljen kao metafora, pošto se žena ispovijeda mužu, koji leži u komi nakon što je pogođen metkom u glavu. Tema romana su vjerske i seksualne slobode u društvu u kome se rijetko čuje ženski glas. Jednostavnim stilom, bez patosa, autor opisuje tešku stvarnost žena koje žive pod stegama vjerskih zakona.

Rahimi je studirao u Kabulu prije nego što je sredinom 80-ih odlučio da napusti zemlju i emigrira u Pakistan, odakle je tražio politički azil u Francuskoj.

Pošto je završio doktorat na Sorboni, iz oblasti audiovizuelnih umjetnosti, Rahimi je 2000. godine snimio film prema svom prvom romanu, ''Zemlja i pepeo'', koji govori o ratu u Afganistanu.

Ovaj film je 2004. godine bio u selekciji filmskog festivala u Cannesu, u kategoriji ''Izvjestan pogled''.