Kultura
0

ASU Sarajevu nagrada na festivalu u Plovdivu

FENA
Nova zgrada ASU-a
Nova zgrada ASU-a
Akademija scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu je za šest filmova osvojila glavnu nagradu za sveukupan najbolji program predstavljanja akademija na Internacionalnom filmskom festivalu "Evropa je ovdje", koji će biti završen večeras u dvorani Kulturnog doma Geomilev u bugarskom gradu Plovdivu.

Ovo je za Fenu potvrdio bh. reditelj Šemsudin Gegić, koji je u radu festivala učestvovao kao član međunarodnog žirija.

On je kazao da je drugu nagradu u kategoriji studentskih filmova dobio student ASU-a Sarajevo Nermin Hamzagić za svoj prvi studentski film "Lift", a treću film "Posrednik" Bugarske akademije nauka i umjetnosti.

Gegić podvlači da je Grand prix festivala u kategoriji igranog filma dobio film "Slike iz Palerma" Dina Vendersa.

Za najboljeg reditelja proglašen je pokojni bugarski reditelj Ilija Simeonov za film "Trgovina mrtvima", za najbolju glumicu proglašena je francuska glumica Juliette Binoche za ulogu u "Ljetnom času", dok je za najboljeg glumca proglašen španski glumac Alberto Amarilla iz filma "Ljetna kiša".

Nagradu kritike žirija dobio je francuski film "Ljetni sat", a nagradu za najbolji dokumentarni film "Avantura Hamlet" Stanislava Samarčijeva iz Bugarske.

Uz Gegića, u međunarodnom žiriju bili su ruski, italijanski i bugarski član, te Edin Lonić iz Sarajeva, kao član žirija dokumentarnog filma.

"Festival u Plovdivu je izuzetan i visokog rejtinga. Ove godine imao je sjajnu selekciju, posebno igranih filmova u evropskoj produkciji 2008/2009. godina", kazao je Gegić, koji je za člana žirija pozvan zahvaljujući prošlogodišnjem velikom uspjehu na Festivalu Balfest za film "Ambasadori uče jezike".

Festival "Evropa je ovdje" otvoren je 22. juna, a bit će završen večeras uručenjem festivalskih nagrada.