Sarajevo
0

Art performans i sonična instalacija "Pasivni pušači"

Sarajevo-x.com
Kulturalna asocijacija Amborosia iz Sarajeva 26. septembra u 20 sati u galeriji Duplex/10m2 u Sarajevu predstavlja art performans i soničnu instalaciju „Pasivni pušači“.

U sveopćoj arhitekturi teksta, zvuka, svjetla i pokreta, Ambrosia još jednom propituje četiri vlastita temeljna principa, kontekstualizirajući ih u igri fascinirajuće perspektive.

Bježeći od zastrašujućeg panoptikuma infantilizirajuće civilizacije, gdje je otvaranje bitno zatvaranje svih mogućnosti, Ambrosia gradi vlastiti U-TOPOS kao ARHI-TOPOS, gdje niko ne može vidjeti sve.

Djelujući u području (kontra)kulturne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, Ambrosia je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu Amborsia kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; Ambrosia istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije Ambrosia je bricolage.

Art performans i sonična instalacija „Pasivni pušači“ ispostavlja se kao još jedan artefakt unutar nove, šire umjetničke zamisli kojom se propituje i revalorizira vlastita pozicija u pankatastrofičnom svijetu.

„Pasivne pušače“ pripremaju i izvode: Semra Kikić, Ognjen Šavija, Igor Banjac, Elvir Šahić, Nebojša Šavija – Valha uz potporu galerije Duplex/10m2