Kultura
0

Ars Aevi Susreti: Michelangelo Pistoletto na Likovnoj akademiji

NINA
Predavanjem Michelangela Pistoletta na Likovnoj akademiji u Sarajevu započinje novi ciklus Otvorenog internacionalog univerziteta Ars Aevi.

Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih predstavnika savremene umjetnosti i dobitnik Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom bijenalu 2003. godine, ponovo je u Sarajevu u kontekstu programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi 2005.

Pistoletto je prvi put boravio u Sarajevu u januaru 2001. godine u povodu njegove retrospektivne samostalne izložbe koju je Ars Aevi organizirao u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine. Tada je Pistoletto učestvovao na seminaru “Umjetnost-umjetnik-muzej”, koji je bio posvećen njegovom stvaralaštvu.

Otvoreni internacionalni univerzitet edukativni je program Projekta Ars Aevi koji je u 2001. godini realiziran kroz 6 seminara na kojima je učestvovalo preko 60 učesnika, najznačajnijih aktera internacionalne i bosanskohercegovačke savremene umjetnosti, među njima i Daniel Buren, jedan od utemeljitelja konceptualne umjetnosti, Alfred Pacquement, direktor Muzeja Georges Pompidou iz Pariza, i nedavno preminuli Harald Szeemann, kultni art kritičar i nekadašnji direktor Venecijanskog bijenala...

Nakon što je u 2002. godine program nastavljen serijom specijaslističkih kurseva iz oblasti muzeologije, 2005. godina biće posvećena organiziranju susreta renomiranih svjetskih umjetnika i kritičara umjetnosti primarno sa studentima i mladim umjetnicima. Kao slijedeći program, Ars Aevi najavljuje susret sa umjetnikom Jannisom Kounellisom.

Program Ars Aevi Otvoreni internacionalni univerzitet 2005. "Ars Aevi Susreti", realizan je u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, Ambasadom Italije i Odjelom UNESCO-a u Veneciji.