Kultura
0

Ars Aevi Susreti 2006

Sarajevo-x.com / Ars Aevi
Susretima studenata umjetnosti sa umjetnicima Jannisom Kounellisom i Bizhanom Bassirijem i art kritičarima Brunom Corà i Beral Madrom nastavlja se Otvoreni internacionalni univerzitet Ars Aevi.

Novi ciklus programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi započinje u predstojećem mjesecu, martu 2006. godine. Ovim Ars Aevi nastavlja sa programom koji se do sada realizovao u tri oblika. Otvoreni univerzitet započeo je 2001. godine sa seminarima "Umjetnost – Umjetnik – Muzej", kroz koje je preko sedamdeset internacionalnih i bosanskohercegovačkih umjetnika i renomiranih art kritičara razmatralo aktuelne teme sa polja savremene svjetske umjetnosti. 2002. godine održana su dva ciklusa muzeoloških kurseva na kojima su internacionalni eksperti predstavili odabrane probleme i akutnu problematiku muzeološkog djelovanja. Predavanjem Michelangela Pistoletta, u prepunom amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u februaru 2005. godine započeo je program "Ars Aevi Susreti", susreti vodećih internacionalnih aktera svijeta savremene umjetnosti sa sarajevskim studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti.

Program Otvorenog internacionalnog univertiziteta Ars Aevi u martu 2006. godine donosi četiri "susreta". U ponedjeljak, 13. marta, jedan od najznačajnijih umjetnika današnjice Jannis Kounellis i renomirani art kritičar i kustos Bruno Corà, susrest će se sa studentima i umjetnicima i održati predavanje u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dan ranije će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena izložba fotografija Almina Zrne o izložbi Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici, koju je Ars Aevi realizirao 2004. godine. 20. marta u Sarajevo će doputovati iranski umjetnik Bizhan Bassiri i uvažena turska art kritičarka i kustosica Beral Madra, koji će također održati predavanje na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izložba fotografija Gina di Paola o izložbi Bizhana Bassirija koju je Ars Aevi priredio u Sarajevu 2002. godine biće otvorena prethodnog dana u prostorijama galerije Turskog kulturnog centra. Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju sa istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju Kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Jannis Kounellis, jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi i veliki prijatelj Sarajeva, u 2004. godini boravio je u našem gradu mjesec dana i u sarajevskoj Vijećnici postavio jedinstvenu instalaciju "Vrata Sarajeva" koja je procijenjena jednim od najznačajnijih njegovih ostvarenja posljednjeg desetljeća. Umjetnik je prihvatio poziv Ars Aevi da učestvuje u programu Otvorenog internacionalnog univerziteta i da, zajedno sa Brunom Corà, jednim od umjetničkih direktora Kolekcije Ars Aevi i kustosom Kounellisove sarajevske izložbe, sa studentima i umjetnicima u Sarajevu podijeli iskustvo svog umjetničkog rada.

Bizhan Bassiri u Sarajevo dolazi kao jedan od prvih umjetnika čiji je rad postao dijelom Kolekcije Ars Aevi. Iranski umjetnik u Sarajevu je 2002. godine u organizaciji Ars Aevi realizirao izložbu "Eventi Tellurici" koja je dalje predstavljena u Istanbulu, gdje je kustosica bila Beral Madra, a zatim i u Rimu i Napulju. Skulptura Bizhana Bassirija "La Bestia" postavljena je na terenu budućeg Muzeja Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu.

Ars Aevi se ovim događajima priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini. Time se obnavlja saradnja ove dvije institucije započeta u 2001. godini kada je dio programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi uključen u program Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana i u 2004. godini uključivanjem izložbe"Vrata Sarajeva" Jannisa Kounellisa u program "Sarajevo – Multikulturalna prijestolnica".

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.