Kultura
0

Ars Aevi predstavlja izložbu "Umjetnost svijeta u Sarajevu"

FENA
Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
Izložba/projekt Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi "Umjetnost svijeta u Sarajevu", čiji je idejni tvorac Enver Hadžiomerspahić, direkto Ars Aevi, bit će predstavljena međunarodnoj i bh. javnosti ovog mjeseca u izložbenom prostoru Hanikah.

"Umjetnost svijeta u Sarajevu" aktuelni je projekt u okviru dugoročne razvojne strategije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji će biti realiziran u novom ciklusu saradnje sa uglednim bh. i internacionalnim umjetnicima, osnivačima Kolekcije Ars Aevi.

U osnovi projekta je koncept Muzeja Ars Aevi, čije su strukture sve samo ne definirane konvencionalnim idejama "kolekcije djela" i "muzejske zgrade", jer je Ars Aevi muzej umjetnika za grad i muzej grada za umjetnike, saopćeno je iz Ars Aevia.

Kroz "Umjetnost svijeta u Sarajevu", Ars Aevi je programirao razvoj bh. prijestolnice kao otvorenog muzeja, muzeja savremene umjetnosti koji se otkriva i na istaknutim javnim lokacijama u gradu Sarajevu, i uputio poziv renomiranim osnivačima Kolekcije da kreiraju djela za ove kontekste i ostave svoj trag na urbanom tkivu Sarajeva.