Kultura
7

Ars Aevi obilježio godišnjicu i upriličio potpisivanje Deklaracije kandidature za Nobelovu nagradu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom 23. godišnjice, projekt Ars Aevi upriličio je večeras u Sarajevu susret prijatelja i podržavatelja, a ujedno i potpisivanje Deklaracije kandidature projekta za Nobelovu nagradu za mir.

Direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić izjavio je da je ideja kandidature predstavljena medijima 9. septembra 2015., 10. oktobra Deklaraciju je potpisalo 70 uglednih ličnosti iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a 11. novembra potpisali su je čelnici Grada Sarajeva od 1992. do danas.

Istakao je da će se Ars Aevi od početka 2016. okrenuti najpoznatijim umjetnicima iz cijelog svijeta koji su osnovali kolekciju, zatim evropskim muzejima koji su organizirali osnivačke izložbe, te slavnom arhitekti Renzu Pianu i drugim uvaženim međunarodnim autoritetima koji će biti potpisnici kandidature.

Hadžiomerović očekuje da će taj proces trajati tokom cijele 2016. u kojoj bi trebala biti dogovrena i sredstva za izgradnju muzeja Ars Aevi.

Dodao je da bi u 2017. trebala početi izgrdanja i biti predata kandidatura za Nobelovu nagradu, a u 2018. se nada inauguraciji muzeja Ars Aevi po projektu Renza Piana i dolazak Nobelove nagrade u Sarajevo, na 100. godišnjicu uspostavljanja mira nakon Prvog svjetskog rata.

Hadžiomerović vjeruje da Komitet za dodjelu Nobelove nagrade može biti sretan što će imati priliku da tu nagaradu, putem projekt Ars Aevi, dodijeli Sarajevu jer smatra da ono najviše na planeti to zaslužuje.

Naglasio je da je riječ o jedinstvenom izrazu internacionalne kolektivne volje nastalom u prvoj godini opsade Sarajeva kao projekt mira koji se izdiže iznad svih rasnih, religijskih i nacionalnih razlika i koji će biti jedan od vodećih ekonomsko-razvojnih projekata Sarajeva, Bosne i Hercegovine, pa i šireg regiona.