Kultura
0

Ars Aevi: "BiH na Venecijanskom bijenalu 1993. - 2003."

Sarajevo-X
Izložba Ars Aevija pod nazivom ''Reprezentacija Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 1993.-2003.'' otvara se 6. aprila u Domu mladih u Sarajevu s početkom u 18 sati, a bit će otvorena do 5. maja.

Postavka ove izložbe realizirana je u saradnji s Hidrogradnjom koja je pomogla da se prostor dvorane Doma mladih pretvori u neobičnu veliku galeriju koja je već sada postala izvanredan prostor za predstavljanje umjetničkih djela izloženih na Bijenalu.

Do sada je u najvećoj mjeri postavljen segment izložbe pod nazivom ''Svjedoci postojanja'' koji uključuje ratna ostvarenja sarajevske grupe umjetnika (Nusret Pašić, Zoran Bogdanović, Ante Jurič, Petar Waldegg, Mustafa Skopljak, Edin Numankadić, Sanjin Jukić, Radoslav Tadić), koji se realizira se u saradnji s Obala Art Centrom koji je i njihove samostalne izložbe organizirao i 1992. - 1993.

Drugi segment izložbe uključit će djela umjetnika koji su izlagali u prvom službenom Paviljonu Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003. koji je Ars Aevi organizirao u Veneciji 2003. (Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Nebojša Šerić - Šoba, Edin Numankadić).

Promotivna kampanja za ovu izložbu pod nazivom "Reprezentacija Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 1993-2003" već je krenula, a postavka izložbe ulazi u završnu fazu.

Otvaranje izložbe je u Domu mladih, 6. aprila 2005 u 18.00 sati, a posjetioci će je moći vidjeti do 5. maja 2005. godine.