Kultura
0

"Armin" od 22. marta u bh. kinima

Sarajevo-x.com
Film hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića "Armin" u bosanskohercegovačkim kinima će se naći od 22. marta. Pored bh. priče glavni akteri filma su i bh. glumci Emir Hadžihafizbegović i Armin Omerović.

Blitz Film i Video u saradnji sa producentskim kompanijama Maxima Film i Refresh production, te Sarajevo Film Festivalom i koprodukcijskim marketom Cine Link ima veliku čast i zadovoljstvo najaviti gala BH premijeru i kino distribuciju filma hrvatskog reditelja Ognjen Sviličića „Armin“, navodi se u saopštenju.

[SLIKA]4[/SLIKA]Topla ljudska priča čiji su glavni akteri bosanko čudo od djeteta Armin Omerović i veliki bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović nastala je kao jedan od projekata koprodukcijskog marketa SFF-a a svoju je svjetsku premijeru doživjela na ovogodišnjem Berlinale-u u okviru programa FORUM gdje je pobudila veliku pažnju i osvojila nepodjeljene hvalospjeve publike i kritike u pet prepunih projekcija. „Armin“ je na Berlinale-u dobio pozive na 20-tak svijetskih Festivala od kojih se mora izdvojiti ovaj direktora Tribeca Film Festivala Petera Scarleta koji je nakon njegovog gledanja odlučio film uvrstiti u program Festivala mada ga je već zatvorio. „Armin“ je prije nekoliko dana osvojio i nagradu No Man's Land na 12. Internacionalnom Sofia Film Festivalu u konkurenciji Balkan Show Case a nedavno je mladi Armin Omerović na beogradskom FEST-u osvojio specijalnu nagradu žirija za svoje izvanredne izvedbe u ovom i filmu drugog hrvatskog reditelja Branka Schmidta „Put Lubenica“ koji je svoju svijetsku premijeru imao u okviru takmičarskog programa 12. SFF-a.

[SLIKA]3[/SLIKA]Radnja filma „Armin“ prati odnos oca i sina iz siromašne bosanske obitelji. Otac Ibro, priprost ali pošten, nastoji omogućiti malom Arminu veliku želju – da zaigra u stranom igranom filmu te njih dvojica kreću na audiciju u Zagreb. Armin je inteligentan dječak, koji se, u odnosu na svog oca, ponaša zrelije. Dječak se staloženo snalazi u situacijama u kojima je Ibro izgubljen. Armin je simbol cijele jedne posljeratne generacije oja traži pravo na sreću, koja želi uspjeti, a pitanje je želi li uspjeh platiti pod svaku cijenu...

Nakon grandiozne hrvatske gala premijere koja je održana u multiplex-u Cinestar 12. marta pred preko 1.000 gledatelja, Cine Link i Sarajevo Film Festival, Blitz film i video, Maxima Film i Refresh production pripremaju i Gala BH premijeru filma „Armin“ u kinu Meeting Point 22. marta. Cjelodnevni spektakl premijere počinje u 12:00 sati press projekcijom na koju će biti pozvani predstavnici svih BH medija a nakon projekcije zakazana je i press konferencija na kojoj će biti prisutni i svi glavni akteri filma.

[SLIKA]4[/SLIKA]Radi velikog interesa domaće publike biće održane dvije premijerne projekcije filma, prva svečana u 18:00 sati te druga Gala projekcija u 20:30 na kojoj će biti prisutni ljudi iz političnog, društvenog i kulturnog vrha naše zemlje. Nakon projekcija prisutnim zvanicama biće predstavljen i veći dio ekipe filma „Armin“ a nakon toga će biti održan i prigodni koktel.

Nakon Gala premijere „Armin“ će od 23. marta boraviti na repertoaru kina Meeting Point u terminima od 19:00 i 21:00 sati, a nakon toga kreće u distribuciju po ostatku kino dvorana u Bosni i Hercegovini.