Kultura
0

Arhivska izložba "Sto godina popisa stanovništva u Sarajevu"

FENA
Bezistan
Bezistan
Povodom obilježavanja 12. decembra, Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini, JU Historijski arhiv Sarajevo priredio je izložbu pod nazivom "Sto godina popisa stanovništva u Sarajevu 1919.-2011.", čiji autori su Almira Alibašić i Fuad Ohranović, saopćeno je danas iz ove ustanove.

Otvaranje izložbe je planirano za ponedjeljak, 12. decembra, u Brusa bezistanu.

Ovom postavkom JU Historijski arhiv Sarajevo još jednom izlaže bogatstvo raznolike arhivske građe koju posjeduje i čuva od zaborava, a popis stanovništva je svakako aktuelna tema.

Izložbom će se predstaviti način odvijanja posljednjeg popisa stanovništva u Sarajevu za vrijeme Austro-Ugarske 1910. godine koji je bio i najdetaljniji do tada urađeni popis, a radio se istovremeno kada i popis u cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji i Evropi.

Na 25 panoa moći će se, između ostaloga, vidjeti originalni kućni listovi, iz kojih se pruža mogućnost uvida u brojnost, spolnu i starosnu strukturu stanovništva, bračno stanje, vjersku pripadnost, pismenost, zvanje, odnosno zanimanje, državnu pripadnost, materinski jezik te tjelesne mane.

Prema popisu iz 1910. godine sarajevsko okružje imalo je 288.061 stanovnika, a sam grad Sarajevo 51.919 stanovnika.

Slika sarajevskog stanovništva se za vrijeme austrougarske uprave umnogome izmijenila u smislu njegove nacionalno-vjerske i socijalne strukture. Stanovništvo se gotovo utrostručilo, i poprimilo obilježja modernog, građanskog kapitalističkog društva.

Izložba će biti otvorena do 19. decembra.