Kultura
30

Arhitektura Sarajeva kroz objektiv Anide Krečo

Klix.ba
U okviru ovogodišnjeg Modula Memorije 2013 Internacionalnog teatarskog i filmskog programa MESS, večeras u 18 sati i 30 minuta u Sarajevskom ratnom teatru bit će otvorena izložba Anide Krečo "Moduli Moderne" kojom će kroz fotografije biti predstavljena sarajevska arhitektura.

Izložba će biti organizirana zajedničkom saradnjom Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Građevinskog fakulteta te Modula Memorije, a bit će predstavljena u okviru pratećeg programa 5. Međunarodne konferencije "The importance of Place" koju organizira BHCICOP.

"Moduli moderne pokazuju jedan sloj grada iz kojeg možemo mnogo da naučimo. Sa jedne strane, arhitektura moderne, sa svojim jednostavnim formama i izostankom ukrasa skormno predstavlja svoj prostor i vrijeme. Dok sa druges druge strane, samim konstrukcijskim elementima izražava svoju gracioznost, eleganciju i monumentalnost", rekla je o izložbi autorica Anida Krečo.

Kako je naglasila arhitektura je simbol prepoznavanja grada, te ima nezamjenjivu ulogu u konstruisanju osobenog izgleda grada, a Sarajevo je imalo sreću da su arhitekti moderne osjećali odgovornost za svoja djela, te su na veoma skladan način interpretirali spoj prostora i vremena. Kako i akademik Ivan Štraus arhitekt piše "...najizrazitiji predstavnici bosanske arhitektonske škole svoj su rad razvili na temeljnim vrijednostima bosanske graditeljske tradicije..."

"Po prvi put unutar programa Modul memorije tretiramo pitanje arhitekture i to kroz objektiv izvrsne fotografkinje i arhitektice Anide Krečo", najavio je Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula Memorije ističući da će publika kroz ovu izložbu imati priliku upoznati se sa arhitekturom moderne u Sarajevu a koja između ostalog svjedoči o jednoj vrlo važnoj i danas osobito neophodnoj osobini - na odgovornosti prema vlastitim djelima.

BHCICOP je nevladina organizacija za očuvanje kulturnog naslijeđa u okviru CICOP.NET konfederacije sa sjedištem u Italiji (Centro Internazionale per la Conservazione del Patrimonio), a registrirana od 2006 godine. Članovi ove organizacije su nastavnici i asistenti Arhitektonskog fakulteta koji aktivno učestvuju sa ostalim nevladninim organizacijama koje se bave afirmacijom kulturnoga naslijeđa, njegovoj zastupljenosti u medijima, publikacijama i svakodnevnom životu, kao i promicanje dijaloga između zajednica, profesionalaca, ustanova i odgovornih za razvoj i upravljanje kulturnog naslijeđa, što pomaže ostvarenju ovih ciljeva.

Anida Krečo je rođena 1980. godine, završila Drugu gimnaziju u Sarajevu, a zatim Arhitektonski fakultet u Beču. Njene reference u domenu fotografije jesu učestvovanje u izradi dvojezične luksuzne monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta"; objava fotografija u časopisu ORIS (časopis za arhitekturu i kulturu); fotografija za naslovnicu knjige "Na putu u nepoznato"; objava arhitektonskih fotografija grada Sarajeva u Arc.SM (ordine degli ingegneri e architetti della repubblica di san marino); prezentacija rada u AGD profi (magazin za arhitekturu, gradnju i dizajn); te objava fotografija u nekoliko vodiča Sarajeva i web portala.

Svoju primarnu profesiju vješto je iskombinirala sa fotografijom. U arhitektonskim fotografijama, koje su po svojoj prirodi statične, nastoji pokazati jednu dozu dinamike, te u objektima voli tražiti igru perspektiva i svjetlosti.