Kultura
0

ANUBiH: Predstavljena knjiga "Sarajevo - Biografija grada" Roberta Donie

FENA
Knjiga "Sarajevo- Biografija grada" američkog historičara prof. Roberta Donie, koja se nedavno pojavila u izdanju Instituta za istoriju u Sarajevu u prijevodu na bosanski jezik, predstavljena je danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Kako je kazao direktor Instituta za istoriju dr. Husnija Kamberović, prof. Donia je višedecenijski prijatelj BiH, koji je napisao više knjiga o našoj zemlji, uključujući "Bosna i Hercegovina: Tradicija koju su izdali" i "Islam pod dvoglavim orlom".

Englesko izdanje posljednje knjige prof. Donie pojavilo se prošle godine, a trebalo je samo sedam mjeseci da se knjiga pojavi i na bosanskom jeziku. Izdavanje knjige "Sarajevo - Biografija grada" dr. Kamberović je ocijenio najboljim što je Institut za istoriju uradio u proteklih nekoliko godina.

Prof. Donia je u razgovoru s novinarima rekao da je rad na ovoj knjizi trajao sedam godina, ali da je ona ustvari rezultat njegovog 35-godišnjeg iskustva rada u Sarajevu i razgovora s ljudima.

Naveo je da je englesko izdanje knjige naišlo na dobar prijem u Velikoj Britaniji, a posebno u Sjedinjenim Državama, gdje su je na nekim univerzitetima već počeli koristiti studenti.

Govoreći o cilju svog istraživanja, Donia je rekao da historija BiH ima mnogo, ali ako se istraživanje fokusira na jedno mjesto, onda se može govoriti mnogo više o običnim ljudima, a ne samo o apstraktnim procesima.

Kazao je da se pri pisanju knjige osim istraživanjem koristio i kombinacijom ličnih iskustava, te razgovora sa stručnjacima i običnim ljudima.

Autor svoj prikaz povijesti Sarajeva proteže od osnivanja grada po dolasku Osmanlija, ali ne samo do rata i opsade grada 1992.-1995., već analizira dešavanja u opkoljenom gradu te postdejtonski period u životu grada sve do 2003. godine.

Donia je kazao da je poglavlje o opsadi grada za njega predstavljalo poseban izazov, jer je grad preživio i ima perspektivu.

Prof. Donia se kao svjedok-vještak pojavljivao pred Haškim tribunalom, te se u knjizi navode brojni dokumenti koji su prihvaćeni kao dokaz Tribunala. Danas je ocijenio da je opsada grada bila dugo planirana i da je bila suštinski dio projekta agresije na BiH.

Predstavljači knjige akademik Dževad Juzbašić, prof. dr. Mustafa Imamović i prof. dr. Mirko Pejanović dali su prikaz metodologije i rezultata knjige prof. Donie te se osvrnuli na dosadašnju historiografiju o Sarajevu, a prof. Pejanović je svoje izlaganje završio porukom-upozorenjem koje je prof. Donia iznio na kraju svoje knjige: "Sarajlije tek moraju otkriti ili ponovo uspostaviti punu lepezu kulturnih, političkih i obrazovnih institucija koje su oslobođene kako komunističke tako i nacionalističke autoritarnosti. Dok rade na tome, budućnost zajedničkog života u gradu visi o koncu".