Kultura
0

Antologija nove kratke priče susreti "Na trećem trgu"

FENA
Nedavno je objavljena Antologija nove kratke priče Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore pod nazivom "Na trećem trgu" koja govori o dvanaest autora do trideset godina starosti iz tada tri, sada četiri, države nekadašnje Jugoslavije.

Izbor autora i priča napravili su Olja Savičević-Ivančević /Hrvatska/ i Jelena Angelovski /Srbija i Crna Gora/, dok se Šejla Šehabović /BiH/ i Srđan Papić pojavljuju u dvostrukoj ulozi kao urednici/koordinatori projekta i kao zastupljeni autori.

Projekt je, kako piše književna kritičarka Svjetlana Tomić, značajan zato što pokazuje da potreba kulturnog povezivanja postoji.

Tematiziranje strašne pustopoljane usamljenog, mladog čovjeka koji ne nalazi mogućnost ostvarenja ljubavi. U svijetu koji prikazuju haraju otuđenost, nasilje, droga, korupcija. Rat se tek ponegdje pomene iako je činitelj koji ubrzava pad u ponor bez ikakve mogućnosti povratka. S druge strane, u manjini su autori koji ne koriste žargon, što se vidi kao nagovještaj drastičnog osiromašenja duha, smatra ova kritičarka.

U izboru autora antologije se insistiralo na jednakom prostornom zastupljivanju a ne na isključivo estetskom kreiranju, što je, prema Svjetlani Tomić, trebalo sankcionirati.

Mnogo bismo bolje upoznali autore da je izbor priča Mime Simić sadržavao i neke iz njene odlične knjige kao što je "Pustolovine Glorije Scott", gde je sasvim promijenila i karikirala detektivski obrazac, ili – da je izbor priča Zorana Lazića sadržavao više novijih, a ne prevashodno onih iz knjige "Miss Krampus”, ističe Tomić.

Svjetlana Tomić dalje navodi da će izbor iz BiH biti upamćen po najboljim predstavnicima: Lamiji Begagić i Šejli Šehabović. Prva književnica duhovito a na prikrivenim tragičnim poljima traga za ljubavlju dvoje mladih, druga, razvijenijom fabulom ukršta niz složenih pitanja.

Knjiga čiji je distributer "Bookbridge" iz Beograda se može naručiti putem web stranica www.knjizara.com i www.knjizara.co.yu.