World Press Photo 2008.
0

Anthony Suau dobitnik nagrade za najbolju fotografiju

FENA
Foto: Anthony Suau
Foto: Anthony Suau
Američki fotograf Anthony Suau dobitnik je ovogodišnje 52. po redu nagrade World Press Photo 2008. za crno bijelu fotografiju koja prikazuje posljedicu krize drugorazrednih hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Državama, javile su agencije.

Na fotografiji se vidi naoružani policajac koji prolazi devastiranom prostorijom jednoga doma u gradu Clevelandu, nakon zapljene nekretnine pod hipotekom.

Policajci moraju zagarantovati da u kući nema oružja, te da su svi stanari iselili iz nje. Suau je fotografiju snimio u martu 2008., kad je objavljena u časopisu Time.

"Snaga ove fotografije je u kontrastima. Na nju se može gledati dvojako. Izgleda poput klasične fotografije koja može prikazivati neki sukob, no zapravo je riječ o deložaciji stanara jedne kuće nakon zapljene nekretnine pod hipotekom. Rat u klasičnom smislu riječi ulazi u domove ljudi jer nisu u stanju otplatiti svoje hipoteke", objasnila je predsjednica žirija MaryAnne Golon.

"Fotografija je dvosmislena, ali treba shvatiti njezinu poruku: Ovo se i nama može dogoditi", rekao je jedan od članova žirija Akinbode Akinbiyi.

U deset kategorija ove su se godine takmičila 63 fotografa iz 27 država svijeta.

Novinska agencija "France Presse" osvojila je nagradu za najbolji spot u kategoriji novinarske vijesti na kojoj se vidi nasilje nakon izbora u Keniji, dok je list "People" osvojio nagradu u kategoriji novinarska fotografija za vijest s fotografijom plemenskog sukoba u zapadnoj Keniji.