Kultura
0

Ansambli Narodnog pozorišta Sarajevo izveli tri predstave u tri grada

FENA
Ansambli Narodnog pozorišta Sarajevo jučer su se izvedbama predstavili publici u tri grada dviju država. Tako je Drama Narodnog pozorišta s predstavom "Samoubica" Nikolaja Erdmana u režiji Eduarda Milera u okviru manifestacije Goriške večeri 2008. gostovala u Velikoj Gorici kraj Zagreba, saopćeno je iz Pres-službe NP Sarajevo.

U isto vrijeme drugi dio ansambla Drame, tačnije glumci Izudin Bajrović i Mediha Musliović gostovali su s predstavom "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog u Žepču, igrajući pred prepunim gledalištem tu izvedbu u režiji Gradimira Gojera.

Istu noć u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo igran je popularni balet "Palčica" Andersena-Mocarta, s džez aranžmanima, u koreografiji i režiji Nermine Damian.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer tim je povodom ocijenio da je ova teatarska kuća, nakon uspješnog nastupa Drame na festivalima i manifestacijama u regionu (Beograd, Sombor, Novi Sad, Zagreb) te vrlo uspješnog gostovanja Drame i Baleta u Goraždu i Gradačcu, učinila napore da dođe i u ona mjesta BiH u kojima, iz različitih razloga, nije pretjerano prisutna.

"Svako gostovanje u bh. gradovima za nas znači mnogo, kao što već sad plemenita umjetnička i ljudska ognjica obuzima članove Opere NP Sarajevo zbog gostovanja za dva dana u Travniku. Tu ćemo izvesi našu kultnu operu "Hasanaginica" autora Horozića i Alispahića, pod dirigentskim vodstvom Miroslava Homena i u režiji Sulejmana Kupusovića u okviru kulturno-vjerske manifestacije Ajvatovica 2008.", kazao je Gojer.