Završila montažu filma
0

Angelina Jolie: Volim BiH, tu sam stekla divne prijatelje

FENA
Angelina Jolie (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Angelina Jolie (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
"Volim ovu zemlju više nego što možete zamisliti, fantastična je. Volim i ljude ovdje, stekla sam divne prijatelje i sama prilika da budem u Sarajevu i BiH je za mene čast", izjavila je večeras zvijezda večeri, jedna od najpoznatijih holivudskih glumica Angelina Jolie tokom šetnje crvenim tepihom na svečanosti zatvaranja Sarajevo Film Festivala.

Ona je u pratnji supruga, holivudskog glumca Brada Pitta izazvala euforiju uz povike i aplauze kod građana okupljenih oko crvenog tepiha, gdje se s mnogima pozdravila i rukovala, te davala autograme i pozirala za fotografisanje, dok je jednu bebu iz publike uzela u naručje.

Ona je u kratkoj izjavi novinarima kazala da je upravo završila montažu njenog filma "Zemlja krvi i meda", navodeći da on govori o ratu i onome što se nedavno dešavalo u BiH.

"Za ta dešavanja iz nedavne prošlosti potrebno je uložiti više pažnje i dijaloga. Ovim sam filmom željela pokazati šta su sve ljudi u BiH doživjeli da bi svijet to vidio, jer je to najbolji način da se o tim događajima sazna", navela je ona.

Njen partner Brad Pitt kratko je prokomentirao da mu se sviđa publika SFF-a.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, komentirajući utiske o Festivalu, kazao je da mu se jako dopada festivalska atmosfera te da je prvi put na SFF-u, kojeg je ocijenio jako značajnim za Sarajevo i BiH, kao i cijelu regiju.

"Ovaj Festival je veliki događaj na kojem se prikazuju kvalitetni filmovi i imao sam priliku prisustvovati još samo Pulskom festivalu", kazao je on.

Također je, zamoljen da prokomentira nedavne tenzije stvorene tekstom o turistima iz BiH u Makarskoj, naglasio je da to ne može ugroziti odlične odnose dvije prijateljske zemlje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je izuzetan značaj SFF-a kao velikog projekta koji je Sarajevo učinio svjetskom metropolom kulture, te podsjetio da je prvi Sarajevo Film Festival utemeljen krajem rata kao simbol otpora svemu što se dešavalo u Sarajevu i BiH.

"Festival je simbol boljeg života za građane BiH, koji ujedinjuje publiku i filmske stvaraoce, uvijek je pun iznenađenja, a večeras je doveo najveće holivudske filmske zvijezde Angelinu Jolie i Brada Pitta, što sve govori o njegovom značaju", kazao je Izetbegović.