Kultura
0

Andy Warhol među nama

FENA
Internacionalni festival Sarajevo - Sarajevska zima zvanično će biti otvoren 7. februara. A kako je istaknuto na današnjoj pres konferenciji web stranicu Festivala do sada je posjetilo oko 175.000 posjetilaca.

Kako se dio programa Festivala odvija i u prostorima Zemaljskog muzeja, te se i na ovaj način skreće pažnja na status ove institucije, direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić na pres konfrenciji pozvao je nadležene da puste grijanje ovoj instituciji.

Kada je riječ o likovnim programima Zimu će ove godine na neki način obilježiti performansi, što znači da će pojedini vizuelni programi publici biti dostupni u ograničenom vremenskom roku.

Kao jedan od programa koje svakako treba izdvojiti je izložba djela Andyja Warhola iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti Medzilaborce (Slovačka) koja će biti postavljena u Zemaljskom muzeje na dan otvaranja.

Andy Warhol (Andrew Warhola) je rođen 1928. godine u Pittsburghu, Pennsylvania, SAD, kao dijete čehoslovačkih imigranata. Od 1945. do 1949. godine studirao je slikovni dizajn i historiju umjetnosti, sociologiju i psihologiju na Carnegie Institute of Technology, Pittsburgh. Upoznao je Philipa Pearlsteina i s njim se preselio u New York 1949. godine. Warhol je radio za mnoge poznate časopise, kao što su Vogue, Harper's Bazaar, The New Yorker, Glamour...

Bio je američki slikar, autor filmova, izdavač i glavna ličnost u pokretu popularne umjetnosti. Šezdesetih godina je počeo praviti slike poznatih američkih proizvoda, kao što je limenka Campbellove supe, te Coca-Cola, i snimio je više filmova. Umro je 1987. godine. Njegova djela su izlagana u brojnim muzejima i galerijama, a 1994. godine je otvoren Andy Warhol muzej u Pittsburghu.

Ovaj projekt je izložba djela i artefakata Andyja Warhola i izabranih djela savremenih slovačkih umjetnika, koji stvaraju na temeljima stvaralačkog umjetničkog naslijeđa Andyja Warhola. Izložba predstavlja stvaralaštvo Andyja Warhola, a sastoji se od izabranih djela iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola i SAW u Medzilaborce, kao i djela iz privatnih kolekcija. S obzirom na činjenicu da se u svijetu najčešće izlažu djela Andyja Warhola koja pripadaju "kategoriji" čisto pop-art djela, cilj ove izložbe je predstavljanje njegovih manje poznatih umjetničkih djela, kao i dokumenata i artefakata o njegovom porijeklu, koji imaju važnu ulogu u njegovoj životnoj filozofskoj orijentaciji i umjetničkom stvaranju. Iz tog razloga se u ovom projektu nalaze i izabrana manje poznata djela, ali koja imaju izuzetnu umjetničku vrijednost i predstavljaju pojedinačne stvaralačke i tematske krugove umjetnika. To su djela s tematikom smrti, portreti slavnih ličnosti, djela koja predstavljaju Warholov tematski krug "ART FROM ART" itd. Predstavljeni su radovi iz razdoblja "pre pop-arta", rana umjetnička djela i ona koje je umjetnik stvarao sve do svoje smrti 1987. godine. Artefakti će doprinijeti tome da posjetilac što bolje shvati ličnost umjetnika i njegovo porijeklo. Sastavni dio izložbe će biti i dokumentarni filmovi o umjetniku i Muzeju moderne umjetnosti Andyja Warhola, kao i druge aktivnosti.