Motovun film festival
0

Amnesty International nagrada za slovenskog režisera

FENA
Slovenski film “Estrelita” Metoda Peveca dobio je nagradu Amnesty Internationala za najintrigantnije promoviranje tematike ljudskih prava na 10. Motovun film festivalu (MFF), koji se danas završava. Nagrada AI jedno je od pet glavnih priznanja na MFF-u.

Jubilarni MFF, na čijem je otvaranju veliku pažnju izazvao i srpski film “Čarlston za Ognjenku”, prikazan van konkurencije, obuhvata oko sto filmova iz regiona i svijeta, uz omaž ruskoj kinematografiji povodom sto godina od snimanja prvog filma u Rusiji.

Novoustanovljena nagrada “Motovun Maverick” uručena je 31. jula specijalnom gostu, britanskom reditelju Kenu Raselu (Russell), koji je najavio povratak naredne godine novim filmom koji će uskoro početi da snima u Hrvatskoj prema romanu Danijela Defoa.

Za razliku od Rasela, Pevec nije mogao da ostane na uručenju nagrade AI, koja mu je pripala za film “Estrellita” koji, prema navodima žirija, govori o predrasudama ne osuđujući njihove nosioce, već im prilazi razumijevanjem njihovih postupaka.

Žiri za nagradu AI činili su predsjednik Vijeća Roma grada Pule Ferdi Haliti, filmska kritičarka Nataša Senjanović i novinar “Jutarnjeg lista” Dušan Miljuš.

Pevec je za film “Estrelita”, za koji je napisao scenarij s Abdulahom Sidranom, dobio i nagradu “Dijalog” za međukulturno razumijevanje na prošlogodišnjem Kotbus festivalu.