Kultura
13

Ammar Jažić: Simfonica Islamica u šest zemalja Bliskog istoka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvi put u historiji muzike jedna simfonija dobila je prefiks islamska. Kompozitor i muzičar Ammar Jažić, tvorac djela "Simfonica Islamica", u razgovoru za agenciju Anadolija, pojasnio je šta ga nadahnulo da komponuje islamsku simfoniju.

"Simfonica Islamica govori o jedinstvu Božijem, te kako islam tretira i druge dvije monoteističke religije, judaizam i hrišćanstvo. Želio sam pokazati da islam nije onakav kakvim ga danas predstavljaju. Sve je samo kampanja protiv islama. Islam nije nasilan. U islam ne ulazi niko prisilom, već svojom slobodnom voljom. Želio sam da i muslimani imaju svoju simfoniju", istakao je Jažić dodajući kako su muslimani širom svijeta dana žrtve antislamske histerije.

Smatra posebno vrijednim da je "Simfonica Islamica" nastala u Sarajevu, gradu u kojem se vijekovima miješaju različite vjere, kulture i tradicije.

Mladi kompozitor je pojasnio da u njegovoj simfoniji postoji posebna tematika koja je odvaja od drugih i daje joj islamsku notu. Jažić je Beethovenovu formulu sa simfonijskim orkestrom, horom i solistima, odlučio proširiti.

"Simfonije su obično četvorostavačne ili petostavačne, a ja sam želio da tu formu slomim i oslobodim još više, te sam uveo sedam stavova. U Kur'anu se kaže da je Allah stvorio sedam nebeskih svodova koje ovi stavovi simboliziraju u simfoniji“.

Simfonija počinje tekbirima, a završava salavatima na Božijeg poslanika Muhammeda", istakao je autor islamske simfonije i dodao da svojim radom želi ukazati na jedinstvo među svim ljudima.

"Moje osnovno težište kao kompozitora jeste da uzdižem i pokažem svijetu vrijednosti koje islam ima, ne samo za sebe, već i u koherentnom odnosu i sa judaizmom i sa hršćanstvom. Želim svojim kompozitorskim stvaralaštvom poručiti da smo svi jedno i da se ne trebamo dijeliti", naglasio je Jažić.

Simfonija je premijeru doživjela 24. novembra 2010. u Sarajevu, a reakcije publike i kritike su bile fenomenalne. Jažić je ekskluzivno za Anadoliju najavio da od jeseni "Simfonica Islamica" krenuće u "invaziju" na islamske zemlje. Na Bliskom istoku zakazani su nastupi u šest zemalja.

Jažić je simfoniju napisao kao magistarski rad, želeći da podstakne kompozitorsko stvaralaštvo u BiH koje je, kako je naveo, na mrtvom nivou.

"Ja krivim školske ustanove koje ljudima usađuju pogrešne vrijednosti i ideale. Ne valja ono što je vrijedno, već ono što oni smatraju vrijednim. Problem kod omladine je što oni lutaju, a nemaju nikoga da ih usmjeri na pravi put", odlučan je stav mladog kompozitora.

"Kad sam počeo pisati ovo djelo, nisam ni znao kako će se ono zvati. Ali, prije svakog tona koji sam napisao, ja sam pomislio: Bože, daj da se ovim tvoje ime slavi, a ne moje", otkrio je Jažić.

Islamska simfonija drugo je Jažićevo djelo, a trenutno piše i treće koje je usko povezao sa Turskom i osmanskim periodom.

"Radi se o Ilhami babi, čovjeku koji je bio derviš. U periodu raspada osmanskog carstva na ovim prostorima, on je živio u Bosni. Tada se turska kultura već okrenula prema zapadu, a Ilhamija je napisao četiri stiha. U njima se govori o nepravdi koja je zavladala na ovim prostorima, a zbog tih stihova biva osuđen na smrt", kazao je Jažić.