Kultura
0

Amira Medunjanin: Sjajno je što su se mladi posvetili sevdalinci

Klix.ba
Poznata i cijenjena interpretatorica sevdalinki, Amira Medunjanin, će svojim nastupom 11. augusta otvoriti prvi Sedra Sevdah Fest na obalama rijeke Une. Balkanska Billie Holiday će nastupiti s Boškom Jovićem na gitari i Edvinom Hadžićem na kontrabasu.

Šta za vas znači prvi Sedra Sevdah Fest?

Nedavno, prlikom održavanja Sevdah Festa u Sarajevu, javili su mi se brojni prijatelji iz drugih dijelova BiH, koji su željeli, ali nisu mogli zbog obaveza doći u Sarajevo. Zaista je odlična ideja da se sjajna atmosfera sa festivala u Sarajevu može prenijeti i u druga mjesta u BiH. Iskreno nikada nisam bila u tom dijelu BIH i bit će mi veliko zadovoljstvo nastupati tamo prvi put. Također, drago mi je da će se koncerti održati na obalama predivne rijeke Une. Od toga ne može ljepše.

Kakav repertoar pripremate za svoj nastup?

Na festivalu u Sarajevu smo prvi put održali koncert Balkan River of Music, koji čini deset muzičara iz svih zemalja Jugoistočne Europe. To je bila jedinstvena prilika da se predstavimo bh. publici i pokažemo koliko imamo zajedničkog kada je u pitanju tradicionalna muzika. Na Sedra Fest dolazimo kao trio, sa Boškom Jovićem na gitari i Edvinom Hadžićem na kontrabasu. Pripremamo poseban program za 11. august i željela bih da se publika zajedno s nama opusti i da se prisjetimo nekih naših divnih pjesama.

Koliko Sedra Sevdah Fest može pomoći očuvanju i razvoju sevdalinke?

Veliki je broj mladih ljudi koji su se u posljednje vrijeme ozbiljno posvetili sevdalinci. Za mene je to divna vijest. To znači da su napori u promoviranju sevdalinke urodili plodom. Sedra Fest, prema mom mišljenju, daje mogućnosti za otvaranje scene svim tim mladim ljudima da pokažu svoju ljubav prema bosanskohercegovačkoj tradiciji i da se afirmiraju kao profesionalci. Nismo mi toliko bogata država da si možemo priuštiti propadanje talenata, kojih stvarno imamo puno, bez obzira na to o kojem dijelu BiH govorimo. To naravno znači i uključivanje muzičkih profesionalaca, institucija, infrastrukturu i sve ono što bi im omogućilo da se predstave na pravi način. To ne iziskuje puno truda i sredstava, a rezultat će zasigurno prevazići očekivanja.