Kultura
1

Amira Medunjanin, MSR, Divanhana i Marija Šestić na prvom Sedra Sevdah Festu

Klix.ba
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare
Povodom održavanja prvog Sedra Sevdah Festa, u hotelu Sedra u Cazinu održana je konferencija za novinare na kojoj je novinarima predstavljen program održavanja festivala. Tokom Sedra Sevdah Festa posjetioci će moći uživati u izvedbama najboljih i najinteresantnijih izvođača sa područja BiH, koji će, svako na svoj način, interpretirati tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku.

Tako će na ovogodišnjem SSF-u nastupiti Amira Medunjanin, Mostar Sevdah Reunion, Marija Šestić & DrAmmarPROJECT i Divanhana.

"Izuzetno sam sretan što smo uspjeli organizovati prvi Sedra Sevdah Fest. To je dokaz da smo napravili dobar posao sa našim festivalom i da ga uspijevamo korak po korak razvijati i dopirati do što više ljudi. Ovaj ambijent, obala Une, bit će divno mjesto za uživanje u sevdalinci i već se radujemo što ćemo opet čuti ove vrsne izvođače. Oni su svojim nastupom na trećem Sarajevo Sevdah Festu zaista opravdali naše povjerenje i dokazali koliko kvalitetno pristupaju našoj tradicionalnoj pjesmi sevdalinci i koliko napora ulažu da je očuvaju. To je ono što radi i naš festival, te se nadamo da će Sedra Sevdah Fest proći dobro i dati nam novu dozu entuzijazma i optimizma za sve ono što radimo", rekao je idejni tvorac Festivala Vlado Cabrera.

Sedra Sevdah Fest namijenjen je očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH, te očuvanju i promociji sevdaha među mladima. Također, jedan od ciljeva je i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu Bosne i Hercegovine.

"Muzički izričaj koji se njeguje u vidu sevdaha jedna je od posebnosti Bosne i Hercegovine, vrijednost koja je odavno prešla granice naše države. Sevdah je kulturni izražaj ljudi sa ovog prostora, on je način življenja i poimanja onog što smo naslijedili od generacija koje su nam ovu vrstu muzike ostavili kao posebnu vrijednost. Za njega treba imati ono nešto posebno, ono što bismo najkraće mogli opisati riječima - za sevdah treba ono malo duše.... Kad jedna tradicija postane inspiracija onima koji su rođeni mnogo, mnogo kasnije, kad takva muzika mladim umjetnicima postane izvor iz kojeg počnu stvarati sevdah novog doba, primjeren novom vremenu i novim muzičkim shvatanjima, onda je to samo jedno, sevdah je pronašao novi put i nove ljude koji su ga još jednom učinili bezvremenim i nadasve posebnim među posebnim muzičkim pravcima", rekao je predsjednik Organizacionog odbora Sedra Sevdah Festa dr. Šefik Smlatić.

Karte u pretprodaji koštaju pet KM, dok će na dan koncerta koštati 10 KM, a mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima: Cazin - Laguna Cazin i na recepciji hotela Sedra, Bosanska Krupa - Krupaturist Bosanska Krupa te Bihać - Aquamarine Travel Agency.

Datumi koncerata:

• 11. august (nedjelja) - Amira Medunjanin, početak 20:30 h • 12. august (ponedjeljak) - Mostar Sevdah Reunion, početak 20:30 h • 13. august (utorak) - Marija Šestić & DrAmmarPROJECT, početak 20:30 h • 14. august (srijeda) - Divanhana, početak 20:30 h