Zana Marjanović i Vanesa Glođo
0

Amerikanci su bili fascinirani umijećem bh. glumaca

Piše: Aida Džaferović
Ne pamti se kada je jedan film izazvao toliku pažnju, ne samo regionalne, već i svjetske javnosti, kao što je slučaj s rediteljskim prvijencem Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda", koji će bh. publika prvi put imati priliku pogledati u četvrtak u Cinema Cityju u Sarajevu i to dan prije američke.
Zana Marjanović (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Zana Marjanović (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Želja glumaca, koji su mahom iz zemalja regiona, ali i Angeline Jolie je bila da se film prikaže što prije u Sarajevu, odnosno u BiH.

"Kao što Angelina sama kaže 'Ovo je film o vama, ovo je vaš film''', kaže glavna glumica Zana Marjanović u razgovoru za naš portal.

S glavnim glumicama, Marjanović i Vanesom Glođom susreli smo se dva dana prije ekskluzivne premijere u Sarajevu. Prvi put su glumice za domaće medije pričale o saradnji sa jednom od najpopularnijih glumica današnjice i radu na filmu čija priča je smještena u ratnu BiH.

"Ja i moje kolege iz filma smatramo da je to istinita, hrabra i snažna priča koju moramo ispričati. Ta se priča ne smije zaboraviti. Mislim da je naš strah da se ne govori o tome šta se desilo ovdje i kroz šta smo prošli. Nije naš strah da pričamo, već da šutimo. Da se ne zaboravi!", kaže Marjanović.

S neskrivenim emocijama sarajevska glumica govori o velikoj holivudskoj zvijezdi, ali i dokazanoj humanitarki Angelini Jolie.

"Ona je jedna nevjerovatna osoba. Mi smo takvi da ne priznajemo nikakvu popularnost pa makar to bila i svjetska popularnost. Ono što ona čini svojim humanitarnim radom je zaista fascinantno i potpuno je logičan slijed da napravi ovaj film iz svoje iskonske potrebe da govori o stradanju u ratu koji se nama desio. Ona je jedna prekrasna i topla osoba, jedan veliki profesionalac, a prije svega filantrop", priča Marjanović.

Film je od trenutka kada je najavljeno njegovo snimanje bio u žiži svjetske javnosti, zbog renomea i slave koja prati Jolie, ali i zbog teške tematike filma. U neznanju su pojedina udruženja žrtava rata optuživala Jolie da ih vrijeđa. No, Marjanović kaže da su različite reakcije normalne.

Vanesa Glođo (Foto: Sarajevo-x.com)
Vanesa Glođo (Foto: Sarajevo-x.com)
"Kada radimo film koji se oslanja na istinit historijski događaj i koji se bavi recentnim historijskim događajem, a uz sve to je naš recentni događaj, naravno da će biti različitih reakcija i da će svako donijeti vlastiti sud. Ono što je dragocjenost filma jeste istinit prikaz onoga što se desilo u BiH tokom rata. Film ne nameće nikakve sudove, nikome ne govori šta treba da misli nego kroz odnos dviju sestara, kroz odnos oca i sina, kroz odnos muškarca i žene, koji bi možda imali najljepšu ljubav na svijetu da nije bilo rata, govori šta se dešava onog trenutka kada se desi rat i kako to mijenja njihove živote, odnose i njih same. Veoma je važno da je Angelina Jolie prvim scenama filma rekla 'To nisu tamo neki ljudi, to nije tamo neka Bosna. To smo mi', i to je bila reakcija u SAD. Svi su rekli 'Vidi, to smo mi'. Onog trenutka kada počne rat svi se osjećaju kako smo se mi osjećali", kaže Marjanović.

Film je pretpremijeru imao 5. decembra u New Yorku, kojoj je prisustvovala i domaća glumačka ekipa. Vanesa Glođo kaže da su američki mediji bili fascinirani njihovim glumačkim umijećem.

"Najviše ih je zanimalo kako smo mi uspjeli da to tako dobro odglumimo. Kako je Angelina birala najbolje glumce iz regije, tako je i iz Bosne i Hercegovine izabrala najbolje jer ona je, pripremajući se za audicije, pregledala sve moguće filmove. To je bio jedan ozbiljan pristup filmu jer se radi o velikom novcu i velikoj odgovornosti. Zadatak nas glumaca je bio izuzetno težak i zbog činjenice da smo snimali na dva jezika i to je nešto čime su američki novinari bili najviše fascinirani", kaže Glođo, a Marjanović dodaje:

"Pokazali smo svijetu kakve glumce ima Bosna i Hercegovina i nadamo se da će se tome dati više prostora, ne samo sa produkcijske već i sa medijske strane".

Oficijelna premijera filma u Sarajevu će biti upriličena u februaru sljedeće godine kada će u naš grad ponovno doći i Angelina Jolie sa porodicom. Glavne glumice kažu da jedva čekaju taj trenutak.