Kultura
0

Američki reditelj Gus Van Sant predavač na Film.factoryju Bele Tarra

Klix.ba
Na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) danas je održana konferencija za medije na kojoj je SSST izrazio dobrodošlicu Gusu Van Santu kao predavaču na Film.factoryju, programu kojeg je u Sarajevu utemeljio mađarski režiditelj Bela Tarr.

Van Sant održava dvosedmičnu radionicu sa studentima koji pohađaju Film.factory. Ovom prilikom su menadžerica univerziteta Emina Ganić i Bela Tarr najavili razvoj novih programa za dodiplomske i postdiplomske studije na akademiji s ciljem uspostavljanja internacionalne filmske škole koja bi ponudila sva tri nivoa akademskih studija. Kandidati za dodiplomski i postdiplomski program moći će se prijaviti za akademsku 2013./2014. godinu preko web stranice akademije www.sfa.ba od 15. maja 2013. godine.

"Nakon tri mjeseca rada i godine provedene u razvijanju ove ideje, ova vizija da se okupe mladi filmaši sa svih strana svijeta i da im se dopusti da istražuju svoj talenat uz apsolutnu slobodu, dok im se pruža mogućnost da rade zajedno sa nekim od najuspješnijih i najuzbudljivijih filmskih autora, teoretičara i umjetnika, postaje sve stvarnija. Sada se osjećamo dovoljno hrabri da se širimo i od septembra ove godine poželimo dobrodošlicu i kandidatima dodiplomskog i postdiplomskog studija, i na taj način stvorimo pravu filmsku zajednicu koja će uzajamno djelovati na svim nivoima i, nadamo se, rezultirati novim glasovima koji će oblikovati budućnost kinematografije," rekao je Tarr.

Do sada je Film.factory poželio dobrodošlicu i tako poznatim imenima iz internacionalne filmske zajednice kao što su Ulrich Gregor, Jonathan Romney, Thierry Garrel, Jean-Michel Frodon, Fridrik Thor Fridriksson i Gus Van Sant. Sljedeće sedmice stižu Carlos Reygadas, Jonathan Rosenbaum i Manuel Grosso, dok će završna predavanja ovog semestra održati Tilda Swinton. Među potvrđenim predavačima su i Kirill Razlogov, Jytte Jensen, Jim Jarmusch, Atom Egoyan i Apichatpong Weerasethakul.

"Imamo snažan osjećaj da stvaramo mjesto gdje se studentima daje poticaj i prilika da stvaraju tokom studja, kao i da uče i razmišljaju o filmu. Upravo je ovaj naglasak na praktičnom radu i mogućnost da sarađuju sa iskusnim filmašima dok stvaraju svoj rad glavna prednost dolaska vaših filmaša na Sarajevsku filmsku akademiju i na film.factory," rekao je Gus Van Sant.