Kultura
0

Američki gitarista i francuski violinista prvi put u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Mike Stern
Mike Stern
Četrnaesti Jazz Fest Sarajevo 2010. 3. novembra u BKC-u predstavit će grupu američkog gitariste Mikea Sterna. Sa karijerom dugom više od tri desetljeća i bogatom diskografijom, koja uključuje 14 albuma, koje je snimio kao bendlider, te pet nominacija za Grammy, Stern je danas jedan od vodećih jazz gitarista i kompozitora svoje generacije.

Rođen u Bostonu 1953. godine, Stern sa 22 godine počinje svirati u bandu Blood, Sweat and Tears, a ubrzo nakon toga postaje i član proslavljenog benda Milesa Davisa, u kojem su svirali i basista Marcus Miller, bubnjar Al Foster, perkusionista Mino Cinelu i saksofonista Bill Evans. U naredne tri godine nastupa sa Milesom, te objavljuju tri albuma.

  1. Stern je snimio "Neesh", prvi album na kojem je u ulozi bendlidera, a naredni nosači zvuka donose mu brojna priznanja i pet nominacija za grammy. Na festivalu International de Jazz de Montreal 2007. godine je odlikovan prestižnom nagradom Miles Davis nagradom čiji su laureati vrhunski umjetnici poput Keitha Jarretta ili Charlie Hadena.

Prošle godine objavio je album "Big Neighborhood". U njegovoj posljednjoj avanturi podržali su ga brojni gosti: kontrabasistkinja i pjevačica Esperanza Spalding, Richard Bona, trio Medeski, Martin & Wood, bubnjari Dave Weckl), Terri Lyne Carrington i brojni drugi.

U Sarajevu će Stern nastupiti sa svojim bendom kojeg čine kanadski basista Alain Caron i američki bubnjar Lionel Cordew, dok će im specijalni gost biti slavni francuski violinista Didier Lockwood. Pogledajte dio nastupa Didiera Lockwooda sa Birelijem Lagreneom, koji je prije šest godina gostovao na Jazz Festu.

Više informacija o programima festivala, učesnicima i ulaznicama na www.jazzfest.ba.