Kultura
28

Američki gitarista Bill Frisell večeras na sceni BKC-a u okviru 18. Jazz Festa

Klix.ba
Trećeg dana 18. Jazz Festa na sceni Bosanskog kulturnog centra večeras nastupa američki gitarista Bill Frisell.

Sa svojim dugogodišnjim saradnicima gitaristom Gregom Leiszom, basistom Tonyjem Scherrom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom, Frisell će izvesti repertoar Guitar in the Space Age, sa svog aktuelnog albuma koji je objavljen prošlog mjeseca.

Frisell na inovativan i uzbudljiv način istražuje muziku svoje mladosti, inspiriran američkim električnim gitaristima 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i fokusiran na popularni repertoar od Chucka Berryja, Jimmyja Bryanta, Charlieja Christiana, Cheta Atkinsa, The Venturesa i Beach Boysa, između ostalih.

Bill Frisell je dobitnik nagrade Grammy za najbolji savremeni album 2004. godine, a britanski The Guardian je njegov projekat Guitar in the Space Age ocijenio “ozbiljnim, duhovitim, slojevitim i suptilnim”.

Nakon koncerta u BKC-u, u clubu Monument publiku očekuje još jedan od klupskih nastupa Sarajevo Jazz Guerille kojima će se pridružiti i makedonski umjetnici Kiril Kuzmanov i Trajče Velkov. Nakon koncerta uslijedit će i jam session domaćih umjetnika, međunarodnih gostiju festivala i polaznika Music Meetinga.

Ulaznice za koncert Billa Frisella i njegovog ansambla koji počinje u 20:30 sati, ali i ostale koncerte koji će biti održani u okviru ovogodišnjeg festivala možete kupiti u festivalskom box officeu u BKC-u od 12.00 do 22.00 sata.