Kultura
5

Američke zvijezde na Jazz Festu u Sarajevu

Klix.ba
Larry Coryell
Larry Coryell
Najutjecajniji jazz muzičar 20. stoljeća, jedan od nekolicine umjetnika čiji je doprinos muzici gotovo nemjerljiv, mentor najpoznatijih muzičara našeg stoljeća. Sve to i mnogo više stoji uz ime velikog Milesa Davisa.

Njegov album iz 1967. godine Miles Smiles jedan je od diskografskih klasika jazza, a danas isti naziv nosi i ansambl koji okuplja bez sumnje neke od najznačajnijih muzičara Sjeverne Amerike koji su svirali ili snimali sa Davisom. Neosporno je da je dvadest godina nakon njegove smrti Milesov utjecaj na savremenu scenu gotovo podjednako snažan.

  1. Jazz Fest Sarajevo predstavit će 1. novembra na sceni BKC-a ansambl Miles Smiles, kojeg čine znameniti Wallace Roney, jedini trubač kojem je Miles bio mentor, saksofonista Rick Margitza koji je status jednog od najuglednijih muzičara potvrdio upravo saradnjama sa Milesom, potom orguljaš Joey DeFrancesco koji je imao 17. godina kada ga je Miles “regrutovao”, a danas je zaslužan za preporod nepopularnih orgulja u svijetu jazza što je njegovo ime učinilo poznatim širom svijeta.

Član ansambla Larry Coryell jedan je od dominantnih savremenih jazz gitarista današnjice, koji je sarađivao sa Milesom osamdesetih kada se i basista Darryl Jones pridružio Milesovim saradnicima i zamijenio ne manje čuvenog Marcusa Millera.

Bubnjar Omar Hakim, veteran Weather Reporta, svirao je sa najznačajnijim imenima muzičke scene, od Milesa do Madonne, a svoj pečat ostavio je na stotinama diskografskih izdanja.

Koncert ansambla Miles Smiles nudi istinsko muzičko uživanje koje kombinira muziku legendarnog jazziste prošlog stoljeća u izvedbi vrhunskih muzičara našeg doba. Ulaznice možete rezervirati na www.jazzfest.ba.