Kultura
0

Američka i njemačka ambasada pomažu obnovu kulturnog naslijeđa BiH

FENA
Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović, njemački ambasador u BiH Michael Schmunk i ataše za kulturu i obrazovanje američke ambasade u BiH Kimberly Murphy uručili su danas predstavnicima Islamske zajednice i Pravoslavne crkve kao vlasnicima objekata dokumentaciju koja je nastala tokom realizacije obnove pet objekata kulturne baštine koji se finansiraju putem njemačke i američke ambasade.

Radi se o projektima zaštite džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice u Foči, zaštiti Aladža džamije u Foči, konzervaciji i restauraciji Ferhadija džamije u Banjoj Luci, te zaštiti Crkve sv. Nikole u Trijebnju kod Stoca, koji se finansiraju putem Ambasade SAD-a, te rekonstrukciji, restauraciji i konzervaciji manastirske Crkve Svetog trojstva u Vozućici koju finansira njemačka ambasada.

Hadžimuhamedović je na ceremoniji istaknula da rekonstrukcija kulturnog naslijeđa predstavlja odraz naše svijesti "da smo spremni graditi mir i budućnost".

  • Naslijeđe BiH dio je naslijeđa svijeta. Zato pomoć našoj zemlji da obnovi svoje uništeno naslijeđe ima neprocjenjiv značaj i zbog svoje simboličke važnosti, kazala je ona.

Hadžimuhamedović je, međutim, ukazala na nedovoljan i nesistematičan način na koji domaće vlasti implementiraju Aneks 8. Daytonskog sporazuma o obnovi kulturnog naslijeđa te je briga pojedinih stranih vlada mnogo vidljivija od domaćih vlasti.

Kao primjer je navela da bi Vladi RS-a trebalo nekoliko desetina hiljada godina da ovim tempom obnovi uništeno kulturno-historijsko naslijeđe koje se nalazi na njenoj teritoriji.

Ambasador Schmunk je rekao da BiH ima šaroliku paletu spomenika kulturnog naslijeđa muslimanske, katoličke, pravoslavne, jevrejske i druge baštine.

  • Ovdje su stoljećima nastajali spomenici koji pripadaju vama svima. To su spomenici koji predstavljaju bogatstvo BiH, a nas koji dolazimo iz centralne Evrope ostavljaju ljubomornim. Mi dolazimo da naučimo kako toliko religija živi zajedno na ovom prostoru. Vaša kultura je više od kulture. To je dio vašeg identiteta, kazao je njemački ambasador, naglašavajući da njegova zemlja podržava obnovu spomenika kulture BiH da bi dala doprinos tom identitetu.