Holokaust muzej u Oslu
0

Ambasadorica Kovačević otvorila izložbu "Kada su komšije bili ljudi"

FENA
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević danas je, u prostorijama Holokaust muzeja u Oslu, svečano otvorila izložbu Elija Taubera "Kada su komšije bili ljudi“.

Ambasadorica Kovačević je upoznala prisutne sa historijskom činjenicom o viševjekovnom prisustvu Jevreja na području Bosne i Hercegovine, te naglasila da se jevrejska zajednica održala u BiH i nakon rata, sve do današnjih dana, te da aktivno djeluje u kulturnom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

Izložba "Kada su komšije bili ljudi" govori o dobrim ljudima Bosne i Hercegovine, njihovoj uzajamnoj ljudskoj solidarnosti, neovisno o njihovoj vjerskoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti. Zahvalila se Eliju Tauberu, autoru izložbe kao i Holokaust centru za istraživanje holokausta, te religijskim manjinama na organizaciji izložbe.

Za vrijeme ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili i ambasador Izraela Michael Eligal, predstavnik jevrejske zajednice u Kraljevini Norveškoj rabin Joad Melchiour, predsjednik Islamske zajednice Kraljevine Norveške Senaid Kobilica i autor izložbe Eli Tauber.

Među prvim posjetiocima bili su ambasadori Srbije, Hrvatske, Švicarske, te drugi predstavnici diplomatskog kora. U muzičkom dijelu programa je nastupio Kolonomos Balkan Klezmer ansambl, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.