Kultura
1.3k

Ambasada SAD u BiH donira 1,1 miliona KM Muzeju: Ovo je veliki dan za sve nas

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Samer Rešidat (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zemaljski muzej odjekivao je danas grajom djece koja su radoznalo šetala prostorijama ove institucije i gledala eksponate. Svi govornici koji su se obratili tokom otvorenja kazali su kako je Muzej sada vraćen djeci i budućim generacijama koje će crpiti znanje i učiti iz svega onoga što je Muzej nudio.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić zahvalio se svima koji su pomogli otvorenju Muzeja, a posebno radnicima koje je nazvao "istinskim čuvarima ove institucije".

"Zemaljski muzej je nacionalno blago svih građana BiH koja govori o kulturno-historijskom naslijeđu BiH i brojnim generacijama koje su ovdje živjele. Nadam se da će to oni koji budu odlučivali u budućnosti imati u vidu. Mi smo danas donijeli odluku koja znači sigurnost funkcionisanja Muzeja u određenom vremenskom periodu i radit ćemo na trajnom rješenju", rekao je Zvizdić.

Bitan događaj za buduće generacije

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack najavljena je kao najveća prijateljica i uposlenica Muzeja koja je pomogla ovoj instituciji. Na današnjem događaju saopćeno je kako je iz Fonda ambasadora za kulturno-historijska naslijeđa izdvojeno 1,1 miliona KM za Muzej, kao i to da će stručnjaci iz Mreže muzeja Washington doći u Sarajevo i pomoći u obnovi Muzeja.

"Ovo je veliki dan za sve nas, ali i za djecu koja nisu mogla ući u zgradu tri godine i vidjeti svo bogatstvo koje nudi. Izuzetno sam sretna što sam ovdje. Mislim da je ovo bitan događaj za buduće generacije", rekla je Cormack i dodala na bosanskom jeziku: "Zajedno postižemo više".

To su naše institucije

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović najavljen je kao "posljednja slamka spasa Muzeja".

"Mogu slobodno reći da sam u posljednje tri godine bio uposlenik Muzeja jer smo svaki dan pokušavali naći rješenje za nagomilane probleme sedam značajnih institucija, posebno za ovu. Memorandum koji je potpisan je pokazatelj da smo se probudili i kazali 'To su naše institucije gdje se čuvaju naši korijeni koji pripadaju svim građanima BiH'. Prelijepo je čuti glas djece ovdje i grehota je bila da ovako prelijepa bašta bude zatvorena", rekao je Osmanović.

Vraćamo znanje djeci

Ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat, koji je zajedno s Vladom KS redovno uplaćivao pomoć za održavanje Muzeja, kazao je kako su ga glasovi djece vratili 30 godina u prošlost kada je kao dijete dolazio u Muzej što je za njega bio povratak u prošlost.

"Tu smo učili ko smo mi, odakle smo i šta su nam korijeni. Ovi glasovi su bili uskraćeni za to. Sad im vraćamo to i znanje koje smo mi crpili odavde", rekao je Rešidat.