Kultura
36

Ambasada Mađarske u BiH obilježava 60. godišnjicu Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956.

Klix.ba
Ove godine Mađarska slavi 60. godišnjicu Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956., jedne od najvažnijih prekretnica u mađarskoj i svjetskoj istoriji, dajući dokaz njene najdragocjenije vrijednosti - njene ljubavi prema slobodi.

Revolucijom, kao prvim rascjepom u željeznoj zavjesi, počeo je raspad sovjetskog carstva koji je naposljetku doveo do pada komunizma. Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini obilježava godišnjicu sljedećim nizom programa.

Projekcija filma "Ambasador u Bernu" (21. oktobar, Kino Meeting Point). Politički triler reditelja Attile Szásza prati događaje od 16. augusta 1958. kada su dva mađarska imigranta (igraju ih Tamás Szabó Kimmel i József Kádas) provalili u mađarsku ambasadu u Bernu i uzeli ambasadora (igra ga János Kulka) za taoca.

Dok švicarska policija okružuje zgradu, a grupa mađarskih imigranata se okuplja na ulici kako bi protestirali, iza zatvorenih vrata ambasade odvija se napeta, nepredvidiva talačka drama.

Scenarij Norberta Köbla je zasnovan na stvarnom događaju iz perioda nakon revolucije u Mađarskoj 1956. Film je osvojio više prestižnih filmskih nagrada uključujući nagradu Bronzani zenit Međunarodnog filmskog festivala u Montraelu, nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Anchorageu i nagradu Federico Fellini Međunarodnog filmskog festivala u Tiburonu

Koncert "Sloboda na prvom mjestu – Sjećanje na Mađarsku revoluciju 1956" Koncert Pannon Filharmonije (24. oktobar, Narodno Pozorište Sarajevo).

Jednosatni repertoar filharmonijskog orkestra sastoji se od dijela Ludwig van Beethovena, Franz Liszta i Béla Bartóka. Tibor Bogányi, priznati dirigent, poznat je na međunarodnoj muzičkoj sceni; njegovo umjetničko izražavanje je kategorisano kao virtuozno i raznoliko interpretiranje.

Dijapazon njegovog repertoara je vrlo širok; poznaje klasična simfonijska djela, kao i opere, oratorije, horove i razne žanrove baleta. Nagrađivani solista Gergely Bogányi je jedan od vodećih pijanista svoje generacije. Također je poznat po svojim revolucionarnim dizajnima klavira, a najpoznatiji od njih je tzv. "šišmiš –klavir" ("bat-piano").

Ulaz za projekciju filma "Ambasador u Bernu" je gratis, i otvoren za publiku. Projekcija počinje u petak 21. oktobra u 20.00 časova, nakon čega će biti upriličen koktel.

Ograničen broj karata za koncert Pannon Filharmonije pod nazivom “Sloboda na prvom mjestu – Sjećanje na Mađarsku revoluciju 1956“ bit će dostupan na biletarnici Narodnog pozorišta Sarajevo (Obala Kulina bana 9); koncert počinje u ponedeljak 24. oktobra u 18:30 sati, nakon kojega će biti upriličen prijem povodom Nacionalnog dana Mađarske.

Niz navedenih programa je pod pokroviteljstvom Mađarskog memorijalnog odbora Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956.