Kultura
20

Ambasada BiH u Pakistanu organizirala humanitarni koncert

FENA
Više od 500 osoba iz diplomatskog kora prisustvovalo je velikom humanitarnom koncertu "Muzičko veče Bosne i Hercegovine" koje su upriličile studentice Muzičke akademije u Sarajevu Dženana i Jasmina Šehanović u organizaciji Ambasade BiH u Pakistanu. Prikupljeni novac od ove manifestacije bit će iskorišten kako bi se izgradila škola koja će nositi ime po Aliji Izetbegoviću.

Koncert koji se održao u hotelu "Serena" u Islamabadu otvorio je bh. ambasador Nedim Makarević. On je u svom obraćanju naglasio potrebu adekvatnog obrazovanja uz napomenu kako Pakistan ima problem sa nepismenošću koji mora biti riješen.

Koncertu su prisustvovali ambasadori Austrije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Holandije, Italije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Maroka, Tunisa, Egipta, Južne Afrike, Kenije, Egipta, Japana, Kine, Južne Koreje, Azerbejdžana, Španije, Irana, Brazila, Argentine, Portugala, Švedske, Norveške, Danske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Otvarajući ovaj značajni koncert ambasador Makarević je pojasnio zašto je oblast, nedaleko od grada Pind Dada Khan, izabrao kao lokaciju za školu koja će nositi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

"To je siromašan dio Pakistana, teren je neplodan i prezasoljen. Mi želimo da pomognemo prijateljskoj državi i da na ovaj način barem malo vratimo Pakistancima za svu pomoć koju su nam godinama i decenijama pružali", rekao je Makarević.

Ambasador BiH se zahvalio Pakistanu, Vladi Republike Turske posebno kroz Agenciju za razvoj (TIKA), Hotelu "Serena" te počasnim bh. konzulima u Pakistanu koji su srčano podržali ovaj projekat.

Koncertu su prisustvoali i ministri obrazovanja, kulture i sporta Pakistana, kao i brojne javne ličnosti ove zemlje, a koncert je uživo prenosila i državna televizija PTV.