Kultura
0

Alić uručila naučnu literaturu za sve univerzitetske biblioteke Federacije BiH

FENA
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić danas je u Mostaru svečano uručila komplete enciklopedijskih, naučnih i visokoškolskih izdanja predstavnicima svih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH.

Obraćajući se nazočnima, ministrica Alić kazala je kako je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH u 2007. godini samo za otkup referentne naučne literature uložilo 100 tisuća maraka, čime je, kako je kazala pružena značajna podrška autorima, ali i izdavačkoj djelatnosti u cjelini.

"Biblioteke su stoljećima jedan od temelja svakog civiliziranog društva - mjesto gdje se na organiziran način čuva dragocjeno znanje i informacije.

Svjedoci smo kako je poseban izazov činjenica da je u posljednjih nekoliko godina čovječanstvo proizvelo više informacija nego u svim prethodnim milenijima.

Imajući to u vidu i uvažavajući značaj suvremenih biblioteka, kao i aktualiziranje referentne i visokoškolske literature za proces edukacije, naučnog usavršavanja i istraživačkog rada, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odlučilo se na današnji čin", kazala je ministrica Alić te istaknula kako je ovaj projekt samo dio kontinuirane podrške resornog ministarstva naučnim i visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Ona je dodala kako su sredstva iz federalnog proračuna ove godine za ministarstvo nauke i obrazovanja 6 puta veća nego protekle godine te da je s tim ciljem ministarstvo uputilo javni poziv za projekte vezane za nauku i obrazovanje. Javni poziv traje do 15 veljače, a osim u medijima, podaci o pozivu mogu se naći i na web stranici ministarstva.

"Nadamo se da će to biti ono najbolje i ono najpotrebnije u svim naučnim institucijama. Ministarstvo želi da poboljša razinu visokog obrazovanja kako bismo dali potporu bolonjskom procesu, a također želimo dati i veći prostor naučnoistraživačkom radu", kazala je Alićeva.

Po njezinim riječima, prednost prigodom dodjele sredstava za projekte imat će mladi ljudi - magistranti do 35, a doktoranti do 40 godina jer, kako je kazala, ministarstvo želi ulagati u mlade ljude jer su oni perspektiva i budućnost BiH.

Mnistrica Alić istaknula je kako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke planira u idućem razdoblju, pored otkupa literature i podrške izdavanju referentnih naučnih časopisa, određena sredstva uložiti i u modernizaciju rada univerzitetskih i ostalih biblioteka visokoškolskih i naučnih ustanova, a posebice u njihovo informatičko uvezivanje u suvremene bibliotekarske sustave.