Kultura
0

"Alenino putovanje" dobitnik nagrade Hungarian Film Weeka

FENA
Kratkometražni igrani film "Alenino putovanje", reditelja Karoly Ujj-Meszarosa jednoglasnom odlukom žirija proglašen je najboljim kratkim filmom 40. Hungarian Film Weeka.

"Alenino putovanje" je film snimljen u okviru projekta Sarajevo grad filma, a koji je svoju premijeru imao u okviru 14. Sarajevo Film Festivala.

To je jedan od pet filmova ovog projekta Sarajevo Film Festivala, koji su bili odabrani na prvom konkursu i snimani u Sarajevu tokom prošle godine.

Projekat Sarajevo grad filma pokrenut je 2008. godine, kao logičan nastavak Sarajevo Talent Campusa, obrazovnog programa Sarajevo Film Festivala.

Učešćem u ovom projektu mladim talentovanim filmskim stvaraocima jugoistočne Evrope pruža se prilika da pokažu svoje znanje i iskustvo stečeno na Sarajevo Talent Campusu kroz realizaciju pet kratkih igranih filmova.

Nagrada koja je stigla u ruke reditelja Meszarosa samo je još jedna potvrda uspjeha projekta Sarajevo grad filma, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je to bila prva generacija iznikla u okviru projekta koji za cilj i ima stvaranje, otkrivanje i promociju nove generacije filmskih autora i profesionalaca.

U filmu uloge su ostvarili bh. glumci Alena Džebo-Hećo, Minka Muftić, Dragan Jovičić, Boris Ler, Semir Krivić, dok produkciju potpisuju Csanad Darvas i Aldin Arnautović. Izvršnu produkciju filma potpisuju CeMedia i XY Films.