Nakon 30 godina u Beogradu
0

Albanski teatar iz Skoplja izveo predstavu Dine Mustafića

Sarajevo-x.com
U petak nevečer je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstava "General mrtve vojske" Albanskog teatra iz Skoplja u režiji Dine Mustafića doživjela svoju beogradsku premijeru.

"Posebno me raduje što je teatar uspio povezati ovaj balkanski prostor, još jednom skrećući paznju na besmisao rata. Također, ono što daje nadu i vjeru da su pozitivne promjene u svijesti ljudi moguće jeste upravo odličan prijem mlade publike iz cijelog regiona. Kao reditelj koji je radio sa ovim ansamblom u Skoplju, posebno sam zadovoljan što je večeras srušena još jedna barijera među ljudima i umjetnicima Balkana", izjavio je Mustafić nakon sinoćnje predstave.

Imajući u vidu činjenicu da je ovo bilo prvo gostovanje Albanskog teatra u Beogradu nakon 1979., te da se predstava bavi tematikom koja je na izvjestan način uvijek aktuelna na Balkanu, sinoćnja izvedba imala je poseban značaj za glavnog glumca Bajrusha Mjakua koji je tumačio lik generala. "Iako sam lično igrao proteklih godina u Beogradu, večerašnja izvedba za naš teatar ima posebnu važnost. Prezadovoljan sam prijemom mlade publike i nadam se da ćemo češće igrati kako u Beogradu, tako i cijelom regionu." rekao je Mjaku.

Predstava zasnovana na romanu albanskog književnika Ismaila Kadareea premijerno je postavljena na sceni Albanskog teatra u Skoplju u septembru 2009. Ovo gostovanje dio je posebnog programa Beogradskog samita mladih u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda koji se od 4. do 6. decembra održava u Beogradu.