Kultura
0

Al Gore dobitnik književne nagrade

Sarajevo-x.com
Bivši američki predsjednički kandidat Al Gore osvojio je prestižnu književnu nagradu Quill za knjigu "The Inconvenient Truth". Goreova knjiga o klimatskim promjenama, po kojoj je snimljen i dokumentarac, osvojila je nagradu u kategoriji historije, politike i trenutnih dešavanja.

Književna nagrada Quill smatra se jednako važnom kao i Pulitzer Prize te National Book Awards u SAD-u.

Nagrada se dodijeljuje u devetnaest kategorija, uključujući za knjigu godine, "početnika" godine i najbolju ekraniziranu knjigu. Pobjednike online bira javnost, a za nominacije je odgovorno 6,000 knjižara i drugih za to specijalizovanih mjesta.

Gore-ova knjiga, po kojoj i snimljen dokumentarac pod istim naslovom, bavi se naučnim dokazima uzroka i mogućih utjecaja na globalno zagrijavanje.

Nekadašnji predsjednički kandidat je izjavio kako želi da obični ljudi postanu svjesni zastrašujuće realnosti klimatskih pormjena, te zahtijevaju poduzimanje akcija od svojih političkih lidera.

Glavna nagrada otišla je u ruke Tylera Perryja, autora knjige "Don't Make a Black Woman Take Off her Earrings", koja je proglašena najboljom knjigom godine, te najboljom knjigom u kategoriji humorističnih knjiga.

Prva dodjela Quill nagrada održana je prošle godine s ciljem promoviranja književnosti te odavanja priznanja nominiranim autorima.