Kultura
0

Aktivnosti PEN centra BiH

FENA
PEN centar Bosne i Hercegovine je i tokom prošle godine, i pored svih poteškoća, nastavio s izdavanjem časopisa Novi izraz.

Kako saznajemo od generalnog sekretara PEN centra Feride Duraković, objavljeni su planirani brojevi, održani okrugli stolovi. Također, Novi izraz, koji je izlazio uz pomoć Fondacije za izdavaštvo, postao je dio ceeol (Central-Eastern Europe Online Library) on-line biblioteke. Ali još nije riješeno pitanje stalnog finansiranja časopisa.

Kad je riječ o okruglim stolovima, Duraković ističe da je u februaru prošle godine organiziran okrugli sto o temi "Intelektualac i angažman", uz finansijsku pomoć Fondacije Heinrich Boell i Bosnalijeka, a da su u toku pripreme da se u 2007. godini obilježi 50 godina postojanja i izlaženja časopisa Izraz/Novi Izraz.

PEN centar je također uputio i rekacije medijima, i to povodom slučajeva Petera Handkea, Jevrema Brkovića, Ane Politkovskaje, Nermina Tulića.

Na osnovu poziva članovima PEN centra sačinjen je i popis knjiga i autora za promociju u okviru programa O-PEN, koji će biti realiziran u toku 2007.

Kako ističe Ferida Duraković, Pen centar još nije preregistriran na državnom nivou, kao ni druge kulturne ustanove koje u imenu nose naziv Bosne i Hercegovine. Registracija na federalnom nivou stoji do daljnjeg, a predmet je preuzelo Vijeće ministara BiH. Ombudsmeni su uputili zahtjev da se preregistracija završi, a Ministarstvo pravde potvrdilo je da nema zakonskih prepreka i da će to uskoro biti obavljeno.