Kultura
92

Aktivisti čiste nekropolu stećaka u Svrakama kod Vogošće

Klix.ba
Članovi Omladinskog udruženja "Aktiva 2014" trenutno su zaokupljeni realizacijom projekta pod nazivom "Restauracija i zaštita kulturno-historijskih spomenika na području općine Vogošća".

Jučer su u Svrakama čistili nekropolu koja broji devet sačuvanih stećaka. Radi se o srednjovjekovnoj nekropoli koja je vremenom obrasla u travu, zemlju i šiblje, a za koju mnogi stanovnici Svraka i Semizovca nisu ni znali da postoji.

"Ne bismo trebali da se ignorantski odnosimo prema srednjovjekovnim spomenicima, kao što je to ovdje slučaj. Ovakvim akcijama nastojimo pažnju lokalnoj stanovništva, ali i šire zajednice, skrenuti na važnost očuvanja našeg kulturno-historijskog naslijeđa", navode iz "Aktive".

Mnogima je ovo bio i prvi susret sa stećcima uopće. Prije same akcije koordinatori projekta održali su kratko predavanje svim volonterima gdje su ih pobliže upoznali sa vrijednostima kulturno-historijskog naslijeđa te konkretno o samom lokalitetu nekropole u Svrakama.

Cilj ovog projekta je očuvanje historijskog naslijeđa od daljeg nestajanja.

Važno je napomenuti da se cjelokupni projekat "Restauracija i zaštita kulturno-historijskih spomenika na području općine Vogošća" oslanja na Nacrt turističkog plana općine, a realizira se uz stručni nadzor Katedre za arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Finansijsku potporu projektu dala je Općina Vogošća i sponzori projekta.

Kada je u pitanju nastavak projekta, u narednom periodu članovi Udruženja nastojat će izmjestiti jedan od stećaka koji je već pomjeran i čija je trenutna pozicija ugrožena od daljeg propadanja, a radi se o stećku s prostora MZ Gora.