Kultura
0

Akšamiji nagrada za životno djelo u oblasti fotografskog djelovanja

FENA
Jednom od najpoznatijih i najstarijih živućih fotografa u Evropi Aliji M. Akšamiji iz Sarajeva danas je na Akademiji likovnih umjetnosti uz prigodnu svečanost uručena ovogodišnja Nagrada za životno djelo u oblasti fotografskog djelovanja, koju dodjeljuje Komitet Asocijacije nezavisnih profesionalnih fotografa Evrope (PPofE).

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje jednom godišnje i samo jednom članu Asocijacije. Ovo je prvi put da ona pripadne fotografu sa područja bivše Jugoslavije. Puni joj je naziv “Nagrada za životno djelo u prepoznavanju najviših standarda u kreativnoj analognoj i digitalnoj fotografiji”.

Nagradu je Akšamiji uručio Nikola Radošević, njegov nekadašnji profesor i direktor Akademije za primijenjenu umjetnost (IVAS), Isturenog odjeljenja u Beogradu u okviru PPofE, koji ga je i kandidirao za ovo vrijedno priznanje.

Brojne prijatelje, profesore ALU, članove porodice te predstavnike kulturnog i javnog života u BiH pozdravio je federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, prisjetivši se da se još prije desetke godine upoznao sa radom ovog velikog majstora umjetničke fotografije, iako sa njim lično tek u nesretnim godinama Sarajeva.

On smatra da je ovom nagradom učinjena čast kulturi BiH.

“U bh. sredini sve nagrade ili pohvale ne izazivaju baš iznimnu pažnju, ali ovakva evropska nagrada za životno djelo predstavlja zaista dar svima nama”, istaknuo je Grahovac.

Naglasio je i da Akšamija u vrijeme opsade Sarajeva nije radio ništa drugo već pravio fotografije, svjedočeći tako o onome što nam se dešavalo. Stoga mu je i čestitao na istrajnosti te svemu što je uradio za BiH, kao i na radu kojem je posvetio cijeli svoj život.

“Ova nagrada meni govori mnogo, a nadam se da će i drugima reći nešto. Ona ne pripada samo meni, već i BiH. Velika je to stvar - tako značajna nagrada samo jednom umjetniku u cijeloj Evropi”, kazao je Akšamija, zahvaljujući brojnim prijateljima koji su došli s njim podijeliti radost.

Ipak, prvenstveno je “zahvalio samome sebi”, jer je cijeli život posvetio fotografiji i istraživanju različitih događaja i pojava. “Moj je odmor bio na terenu”, ističe on.

Nagradu vidi i kao znak da BiH ide ka Evropi, u kojoj postoje ljudi što znaju cijeniti vrijednost. Posebnu zahvalnost duguje profesoru Radoševiću jer je, među mnogima, za kandidaturu izabrao baš njega iz provincije Višegrada, a ne nekog drugog velikog centra.

“Želim poručiti mladima da rad nije samo onaj za materijalna sredstva, već treba raditi nešto što je društveno vrijedno, a nagrada će doći kad-tad”, kazao je Akšamija.

Nekoliko prigodnih riječi uputio je i profesor Radošević, prisjetivši se davnih vremena kada je Akšamija bio njegov student. Posebno je istaknuo značaj nagrade, koja se dodjeljuje samo jednom godišnje.

“Majstor Akšamija razumije tajni govor svjetla i tame, vode i vjetra. Sa zadivljujućom lakoćom pronalazi predmete iz kojih je svrha iščilila i slike u koje svrha nikada nije ni ušla. Isto tako, pronalazi i ljude koji, svojim karakterističnim osobenostima, govore o karakteru života kojeg su živjeli”, zapisao je Radošević u kandidaturi.